Home > Guld närmar sig viktig nivå kring 1200

Guld närmar sig viktig nivå kring 1200

Sedan guldpriset toppade i mitten på 2011 har metallen fallit med lite mer än 35% i dollar räknat. Frågan är däremot om det räcker med detta efter mer än 10 års konstant uppgång?

Man brukar ju säga att guld behåller sitt värde; men det betyder inte att guldpriset inte kan fluktuera med till exempel råvaru- eller inflationscyklerna. Om man får 10% deflation skulle guldet behålla sitt värde genom att falla 10% om året!

Det stora råvarufallet har skymt delar av den stora inflation som fortfarande råder genom att inte synas i metallerna, utan antagligen bara dämpat fallet något, vilket nog är varför guldpriset inte fallit lika kraftigt som alla andra råvaror som har haft liknande uppgångar, som till exempel bomull eller silver.

Sedan guldet gjorde en temporär botten runt 1200-nivån i juni har råvaran stigit under hösten för att fram tills idag falla tillbaka till 1200-nivån igen, kring vilken det har handlat i några dagar.

Om priset inte går ner inom de närmaste dagarna kan det mycket väl indikera en botten på kortare eller längre sikt, då man alltid letar efter styrka eller en paus i ett fall från en tidigare botten som bekräftelse på att den prisnivån är för billig. Ju kortare ett instrument handlas på en viss prisnivå desto större är chansen att den prisnivån var felaktig och en vändning är i farten, i jämförelse till hur lång tid guldet spenderade på den nivån vid tidigare rekyler. I annat fall gäller Dow Theory.

Vad man nu kan göra är att noga titta på guldpriset de närmaste dagarna och se ifall 1200-nivån håller i sig eller inte. Ifall den gör det kan man vara ganska säker på att någon typ av botten har skapats, även om det oftast är bättre att köpa högt och sälja högre än att försöka köpa lågt. Å andra sidan, ifall guldpriset skulle bryta igenom 1200-nivån är det ett tecken på att någonting kan vara fel på kort sikt och vidare nedgång är att vänta.

Vilken väg det blir vet jag inte, men jag kommer göra det, när marknaden har bestämt sig. Det finns inget mer att göra än detta. Så spela inte blint, utan tro på marknaden, eller ännu bättre, lär dig lyssna på den.

Guld
Guld
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto