Home > Guld och dess roll i en portfölj

Guld och dess roll i en portfölj

Guldet stal all uppmärksamhet från Bitcoin och andra finansiella tillgångar då dess paraboliska förflyttning under 2020 har överraskat många. En intressant sak är att denna positiva förflyttning inleddes redan sommaren 2019 – många månader innan coronaviruset nådde västvärlden.

Varför ska man investera i guld, och hur kommer det sig att denna gula metall lockar till sig så mycket intresse från investerare? Kanske för att det är den enda formen av pengar som har överlevt i flera tusen år.

Varför ska man lägga till guld i sin portfölj?

Per definition består en portfölj av två eller fler tillgångar. Korrelationsgraden mellan tillgångarna definierar hur mycket risk en portfölj består av.

Denna princip gäller för alla slags portföljer. Folk antar att portföljer automatiskt har att göra med aktier, men samma principer kan användas på tillgångar i olika slags marknader. Exempelvis kan en investerare ha en portfölj med valutor och använda diversifieringsprinciper för att undvika onödig risk.

Tanken med att lägga till en ny tillgång ti en portfölj är att sänka korrelationen mellan tillgångarna. En tillgång bör inte läggas till om den ökar korrelationen då det även ökar risken. På valutamarknaden kan detta visualiseras genom att man köper EURUSD och sen lägger till GBPUSD eller AUDUSD i samma mix. Eftersom dessa tre tillgångar har positiv korrelation hade det varit bättre för portföljen långsiktigt att inte lägga till dessa två tillgångar.

Ett annat sätt att förbättra en portfölj som har två eller fler riskabla tillgångar är att lägga till en riskfri tillgång. Exempelvis kan detta vara i form av en statsobligation som inte har någon korrelation med portföljen och därför förbättrar portföljens resultat.

Ett annat sätt är att lägga till tillgångar som har en korrelation under 0,5 eller över -0,5. En negativ korrelation innebär att tillgången rör sig i motsatt riktning med de nuvarande tillgångarna i portföljen.

Detta är en anledning varför det är smart att investera i guld. Genom att lägga till guld i portföljen gagnas investeraren av diversifiering samtidigt som den skyddar värdet i sina nuvarande tillgångar. Med det i åtanke är det många investerar som endast använder en liten del av sin portfölj till alternativa investeringar som guld – oftast ett par procentandelar.

Målet är att skydda sig mot inflation utan att påverka portföljens potentiella avkastning.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.