Home > Guld och hur priset rör sig på en logaritmisk skala

Guld och hur priset rör sig på en logaritmisk skala

Guld är den enda formen av pengar som har överlevt i flera årtusenden. Till denna dag argumenterar folk fortfarande om guld ska räknas som pengar eller inte, vilket beror på hur man tolkar begreppet pengar.

Medan guld inte är en beräkningsenhet delar den de viktigaste egenskaperna hos pengar – ett sätt att förvara värde. Guld har behållit sitt värde över tid, vilket man inte kan säga om alla fiat-valutor som har kommit och gått sedan dess.

När man tittar på ett diagram som det nedan bör man alltid ta valutorna i åtanke. I detta fall prissätts guld i $/oz. Återspeglar detta diagram då en ökning av guldpriset, eller en nedgång för USD?

Guld som ett sätt att förvara värde

Logaritmiska diagram visar numeriska data för att tolka stora värden. Sådana diagram används för att förklara stora marknadsrörelser, som den vi har sett på guld mot USD.

Om man ersätter USD i diagrammet ovan med en tillväxtmarknads valuta, exempelvis turkisk lira – TRY) så är guldets ökning ännu mer dramatisk. Medan guldet har ökat mot dollarn har dollarn ökat mot andra valutor. Detta gör att guldpriset när det är betecknad i andra valutor har stigit ännu mer.

En växlingskurs visar värdet på en valuta jämfört med en annan. Samma gäller när man tittar på guldpriset.

År 2020 har guldpriset slagit rekord mot dollarn. Det steg till över 2 000 dollar samtidigt som dollarn tappade i värde efter att Fed överflödat marknaden med dollar för att agera mot coronavirus-pandemin. Detta är en av de stora milstolparna för guldet. På det stora hela är det dock en icke-händelse. Om man tittar på diagrammet ovan som visar guldets prisutveckling sedan 1790 är en sak säker – varje gång guldpriset korrigeras var det en möjlighet för investerare att köpa mer.

Av denna orsak rekommenderas det alltid att man har lite guld i portföljen. Vissa investerare bygger till och med en kontantposition och håller den som spekulativa tillgångar som kan användas när guldpriset sjunker.

Om vi har lärt oss något av historien och hur guldpriset presterar i framtiden verkar det vara smart att äga guld för att bibehålla en stark portfölj.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto