Home > Guld och silver – är det smart att investera just nu?

Guld och silver – är det smart att investera just nu?

Guld och silver har köpts och sålts med en uppåtgående ton under årets andra kvartal. Detta har fortsatt under det tredje kvartalet då guld nådde rekordhöga nivåer, och silvrets förflyttning uppåt ser ut som en vertikal linje.

Enligt ekonomisk teori kan råvaror skydda portföljer från inflation. För att skydda sig mot inflation brukar därför investerare köpa guld. Det viktiga är att hitta en lämplig andel av dessa ädelmetaller, så att kontot gagnas av andra tillgångsklassers diversifiering.

Allt ovanstående är sant, men kan man även applicera denna regel på en värld då det är så billigt att ta lån att inflationsoro inte är realistiskt?

Köpa skulder istället för att äga ädelmetaller

Argumentet här görs på inflationseffekternas sida. Exempelvis kan det vara bättre för investerare att anskaffa skulder under dessa gynnsamma förhållanden vars like vi inte sett i modern tid, istället för att investera i ädelmetaller.

Om man ska vara rädd för inflation, om och när den kommer, sjunker värdet på valutor på ett sådant sätt att den belånade slutligen har en skuld som kostar mindre. Men, fördelarna går hand i hand med alternativkostnaden.

Det är inget tvivel om att inflationen är på väg. Vi vet bara inte när och hur stor effekten kommer vara.

Investerare vet dock att ökningen av M2 i USA får andra kriser ett blekna i jämförelse.

Under finanskrisen 2008-2009 inledde Fed sina program för kvantitativa lättnader. Det sågs då som, och är fortfarande, ett okonventionellt penningpolitiskt verktyg. Resultatet? En snabb stigning i penningmängd.

Men, efter fyra månader av coronavirus-pandemi verkar det omöjligt att skjuta inflationsrelaterade scenarier åt sidan. Så hur och när kommer investerare veta att inflationen är på väg att stiga?

Lösningen hittar vi i besparingsgrad. Problemet just nu för regeringar och centralbanker är att det finns pengar, men att de sitter på bankkonton då hushåll och företag inte är beredda att spendera eller investera.

Lösningen på ett guld/inflation-dilemma kan därför vara att fortsätta investera i ädelmetaller så länge som besparingsgraden sitter på höga nivåer. När besparingsgraden börjar falla kan det vara värt att börja ta sig ur ädelmetallerna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto