Home > Guld och silver – finns det utrymme för ytterligare ökningar?

Guld och silver – finns det utrymme för ytterligare ökningar?

Priset på guld och silver har exploderat under coronavirus-pandemin – precis som de borde ha gjort om ädelmetaller ska addera säkerhet i en portfölj. Det verkar vara så med tanke på att investerare just nu köper och priset på guld har nästan nått rekordnoteringar.

Det alla pratar om just nu är när guldet kommer nå över 2 000 dollar, och hur mycket högre det kan klättra. Även silver har ökat, men denna ädelmetall har längre att gå. Anledningen varför man investerar i silver handlar ofta om priset på guld, vilket kan synas på guld/silver-tidslinjen.

2 000 dollar för guld – en magisk siffra

Priset på guld har aldrig varit högre och har nästan nått 2 000 dollar. Under kriser skyddar guld investeringar då det är en tillgång som ofta används för att skydda mot inflation.

Men, om inflationen inte rör på sig, som vi hittills har sett under COVID-19-krisen, varför stiger då priset på guld?

En förklaring kan hittas i den amerikanska dollarn, världens reservvaluta. Priset på guld, när det pratas om priset som en form av reservvaluta, beror på hur stark USD är. Investerare köper och säljer ofta i väntan på framtida händelser och använder en liten del av sina portföljer till att investera i ädelmetaller som guld eller silver.

Den stadiga nedgången för USD på FX-marknaden har lett till att många investerare undrar vad det finns för investeringar tillgängliga. Om den amerikanska dollarn, som ofta ses som en säker investering under en kris, minskar, finns det då någon poäng med att investera i andra valutor? Eller är det rimligare att köpa ädelmetaller för att skydda portföljen från en härdsmälta för dollarn?

Det som är intressant är att guldpriset tog sig högre innan coronavirus-pandemin. I juni 2019 fullbordade guldet ett inverterat så kallat ”head and shoulders”-mönster, tog sig högre och har sedan dess inte tittat tillbaka.

Guldinvesterare har alltid en del av sina portföljer i guld. När guldpriset korrigeras brukar långsiktiga tjurar på marknaden långsamt addera guldtillgångar i förberedelse på osäkra tider. De som har lärt sig från historien vet att det alltid händer något i världen som gör att det är rimligt att investera i guld – Gold Standard-avtalet, Bretton Woods-avtalet etc.

Och nu skickar coronavirus-pandemin guldpriset till nya höjder.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto