Home > Guld och silver i svenska mynt

Guld och silver i svenska mynt

Minnesmynt
Minnesmynt (klicka för att förstora)

En nedgång på ynka 12% är definitivt ingen bubbeltopp. Även om det skulle sjunka 12% är risken liten att det skulle vara en större topp. Att guldpriset agerar som det gör är istället mycket positivt. Man skulle nästan kunna säga att den utveckling vi nu ser är mycket positiv, då det med största sannolikhet rör sig om ett längre konsolideringsmönster.

Om detta stämmer borde guldet fortsätta konsolidera i ett antal månader eller till och med ett år till ungefär innan vidare uppgång. Det blir med andra ord bra köplägen framöver. Är man osäker är det bästa dock att köpa lite högt då det redan är på väg upp så att man slipper binda upp kapital i onödan och kan tjäna pengar direkt. Silverpriset är dock ned lite mer, i dollar räknat ungefär 35%. Trots detta råder en akut brist på silvermynt.

Amerikanska US Mint har till exempel infört orderstopp på Silver Eagles till slutet av februari och många butiker har höjt priset på silvertackor och mynt med 1-2%. ”Pappersslver” är ju ändå trots allt ett löfte på att få silver levererat till sig inom en viss tid och det kan i framtiden så därför är det bäst att ifall man äger guld också äga det i fysisk form för att ta det säkra före det osäkra. Tyskland bestämde nyss att en stor del av guldreserven ska repatrieras då mycket legat utomlands, men det kommer att ta hela 7 år tills allt guld är hemma igen. ”If you don’t hold it, you don’t own it!”

Vill man köpa guld och silver till vrakpriser finns det nog inget annat sätt än att köpa lågt, men risken finns ju då att priset fortsätter ner ännu mer. Det finns å andra sidan ett idiotsäkert sätt att göra detta på och samtidigt ta en extremt lite risk, och det är genom att köpa jubileums,- och minnesmynt.

Många länder, däribland Sverige ger med jämna mellanrum ut jubileums,- och minnesmynt vid särskilda tillfällen med en hög guld,- och silverhalt och ett fast nominellt värde. De är med andra ord både silver eller guldmynt och legala betalningsmedel! I Sverige finns det till exempel silvermynt med nominella värden på 50, 100 och 200 kronor. Gamla mynt som tvåkronor är också fortfarande legala betalningsmedel i Sverige men med tanke på att silvervärdet på dessa är mellan 35 och 76 kronor är det bäst att behålla dessa ifall man skulle några i växel. Alla enkronor före 1968 innehåller också 40% silver och är värda mellan 17 och 38 kronor beroende på vilket årtal de är präglade.

Gustav IV Adolfs enkronor präglande  mellan 1942-1968 är till exempel värda ca 17 kronor i silvervärde. De av dessa mynt som är präglade 1968 finns det inte silver i såvidare de inte har en brun kant runtomkring sig. Enligt Greshams lag så har tyvärr de flesta sådana här mynt försvunnit ur cirkulation för länge sedan under och innan den första stora silverprisuppgången på 80-talet. Chanserna finns dock fortfarande att hitta mynt med silvervärde i, så om något blir det roligare att titta igenom växeln när man handlar framöver.

Ytterligare någonting positivt med dessa mynt är att de är momsfria då silver annars i Sverige är belagt med 25% moms. En komplett lista på silverhaltiga mynt beroende på präglingsår hittar ni här: http://myntkollen.kavalkad.se/

Det bästa med dessa mynt är dock att det nominella värdet utgör en typ av värdespärr då mynten aldrig kan bli värda mindre än sitt nominella värde. Till exempel är de minnesmynt som har ett nominellt värde på 100 kronor en vikt på 16 gram och innehåller 925/1000 silver, dvs 14,8 gram. Med ett spotpris på silver på 6.462 SEK per gram i dagsläget får dessa 100-kronorsmynt ett silvervärde på ca 96 kronor.

Det betyder att ifall man köper dessa mynt till dess nominella värde, det vill säga 100 kronor och silverpriset stiger mer än 4% har man tjänat pengar på dem, medan nersidan för alltid är begränsad till myntens nominella värde. Det finns med andra ord obegränsad uppsida och knappt någon nersida. Problemet ligger dels i att sedan silveruppgången 2011 säljs dessa mynt ofta med stora påslag så det är svårt att få en bra deal men det finns fortfarande sådana mynt till försäljning lite varstans på nätet. Det andra problemet är att få tag på mynt i tillräcklig kvantitet.

Att köpa dessa en och en är riktigt jobbigt. Det finns dock guldmynt med nominella värden på 1000, 2000 och 4000 kronor vilket förenklar detta lite. Jag hade utan att tveka bytt ut en del av mina tillgångar mot dessa 4000-kronorsmynt i dagsläget om det gick att köpa dem till nominellt värde.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto