Home > Guld och USD – vad kan vi förvänta oss från den gula metallen?

Guld och USD – vad kan vi förvänta oss från den gula metallen?

Priset på guld ligger runt 1 850 dollar och ser ut att konsolidera under den psykologiska 2 000 dollar-nivån. Efter att ha nått rekordhöga nivåer över 2 000 dollar under 2020 har guldet tagit ett par steg tillbaka från de höga nivåerna, trots att andra marknader fortsatte att stiga mot dollarn. På ett sätt kan det vara så att guldpriset leder vägen, och de kommande månaderna blir därmed viktiga för att se om denna korrelation stämmer.

En av anledningarna varför investerare väljer guld är att de vill skydda sig mot inflation. Medan inflationen inte har visat sig än kommer den göra det inom en snar framtid. Frågan är inte om inflationen kommer stiga, utan med hur mycket och ifall Fed kommer klara av att hålla den nere när den väl stiger över målet.

Guld och inflation

Priset på guld är det bästa riktvärdet för att mäta inflation. Konsumtionsprisindex (CPI) eller Personal Consumtion Expenditure (PCE) i USA är de officiella indexen för inflation. Dessa index komposition täcker dock inte alla relevanta varor och tjänster i en ekonomi. Vissa menar att det finns en anledning till det, men det är en annan historia. Det innebär dock att priset på guld blir ett riktmärke mot riktig inflation, det vill säga den prisökning som sker från dag till dag.

Fed i USA förändrade nyligen sitt mandat. De riktar sig nu mot en genomsnittlig inflationsnivå på cirka 2%, men ingen vet hur lång tid denna genomsnittliga nivå ska mätas på. Pratar vi exempelvis om tre, sex eller tolv månader? Detta är viktigt då ifall inflationen överstiger 3% om en månad blir den genomsnittliga inflationen lägre ju längre period Fed använder sig av. Med andra ord kommer då Fed inte göra något för att få ner inflationen, om den mäts över lång tid.

Med tanke på denna osäkerhet behövs andra sätt att skydda sig mot den kommande inflationen, och det kan vara att äga guld. Detta är eventuellt anledningen till varför priset på guld ligger nära 2 000 dollar. Oavsett vad man tycker om det kommer penningpolitiska åtgärder under COVID-19 leda till högre inflation. Hur mycket högre kvarstår att ses, men detta är åtminstone anledningen till varför portföljförvaltare har adderat guld till sina konton.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.