Home > Guld presterar bättre under den globala lågkonjunkturen

Guld presterar bättre under den globala lågkonjunkturen

Denna coronavirus-relaterade lågkonjunktur är ovanlig på så sätt att den påverkar flera ekonomier samtidigt. Aldrig tidigare i modern historia har vi sett så många ekonomier i samma fas i affärscykeln som just nu.

Oftast när vissa delar av världen upplever en lågkonjunktur upplever andra länder tillväxt. Men inte den här gången då pandemin påverkar alla ekonomier.

Guld fungerar alltid som investering

Priset på guld har bevakats noga under pandemin, framförallt då regeringar och centralbanker har expanderat penningtillförseln på aldrig tidigare skådade sätt. Guld har alltid uppfattats som skydd mot inflation, och detta är exakt det som kan leda till inflation – för mycket pengar som jagar för lite varor.

Just nu sitter guldpriset bekvämt över 1 800 dollar och hotar att nå över 2 000 dollar medan USD inte är så svag som många just nu tror. En intressant sak är att guldet tog sig högre nästan ett år innan coronavirus-pandemin och underpresterar under ekonomisk tillväxt.

Diagrammet ovan från Pictet Wealth Management visar denna och föregående lågkonjunktur, det vill säga coronavirus-lågkonjunkturen och den stora finanskrisen 2008-2009. Mellan dessa lågkonjunkturer har priset på guld konsoliderats och har haft en inverterad korrelerande reaktion med global ekonomisk tillväxt.

Nu när den globala ekonomin påverkas av coronavirus-pandemin är det guldet som många investerare vänder sig mot. Detta förstärks av att bokstavligt talat alla centralbanker har förmedlat att de kommer hålla räntorna låga under en lång tid framöver, vilket innebär att det inte finns så många alternativ för de som är ute efter hög avkastning.

Framöver blir frågan hur mycket den rådande globala lågkonjunkturen kommer avvika från trenden. Ju snarare den ekonomiska tillväxten återvänder till trendlinjen ju snabbare kommer priset på guld nå sin topp. Å andra sidan kommer även guldpriset stiga ju mer lågkonjunkturen påverkar tillväxt.

Investerare undrar ibland varför guldpriset inte stiger. Från ett perspektiv av ekonomisk tillväxt är detta ett positivt tecken. Det innebär att investerare har andra alternativ där de kan kompenseras med högre avkastning för sin risk. När guldet stiger innebär det problem då priset inte bara påverkas av tillgång och efterfrågan men även hur investerare ser på den globala ekonomin.

Just nu är det en dyster syn, vilket kan förklara det högre guldpriset.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto