Home > Guld som förvaring av värde

Guld som förvaring av värde

Guld har fascinerat flera generationer av investerare, och fortsätter att göra det. Den gula metallen är en del av alla långsiktiga portföljer, och det är av god anledning.

Nuförtiden erbjuder mäklarhus alltid möjligheten att köpa och sälja guld. Att köpa och sälja guld, eller XAUUSD-paret, innebär att man spekulerar på hur guldet presterar mot den amerikanska dollarn.

Att spekulera på priset återspeglar dock inte det sanna värde som guld medför långsiktigt. Guld som en förvaring av värde gäller först när man sitter på det långsiktigt.

Med andra ord är spekulering eller trading en kort- eller medellångsiktig aktivitet som inte alltid återspeglar det värde som guld skapar i en portfölj. Om man tittar på den större bilden och logiken bakom att äga guld blir detta uppenbart.

Guld som långsiktig investering

En snabbtitt på det senaste århundradet visar att guldets värde har varit imponerande stabilt. Exempelvis kunde en bild på 1900-talet köpas för cirka 1 000 dollar, vilket var cirka 1,4 kg guld. Under 2020 kunde man få en helt ok bil för cirka 1,2 kg guld. På 1900-talet kostade ett genomsnittligt hus i USA cirka 5 000 dollar, eller cirka 6,8 kg guld. Idag kostar ett genomsnittligt hus i USA cirka 350 000 dollar, eller cirka 6 kg guld.

Dessa exempel ser lite extrema ut. Man hade kunnat argumentera för att det beror på vad det är för bil, eller vad det är för område eller delstat som huset säljs i.

Men det går likväl att se att guldet fungerar som en slags förvaring av värde.

Världen har förändrats drastiskt under det senaste århundradet, men guldet är en av få saker som behöll sitt värde, oavsett vilket. Samtliga fiat-valutor förlorade samtidigt värde mot guldet.

När man betänker guldet och dess diversifieringsfördelar är det viktigt att tänka på dess långsiktiga, och väldigt långsiktiga kvaliteter. Att spekulera på XAUUSD-marknadens fluktueringar är förvisso en strategi som är utformad för att ge snabb avkastning, men om man betänker det långsiktiga är guldet ett måste i alla portföljer.

Vissa perioder kommer markeras av långsiktig konsolidering på guldpriset, medan andra markeras av nedgångar och abrupta ökningar. Men när guldet rör på sig korrelerar det med andra valutor, vilket innebär att det bevarar sitt värde.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto