Home > Guld tappade sina senaste vinster: borde du köpa eller sälja?

Guld tappade sina senaste vinster: borde du köpa eller sälja?

Priset på guld är tillbaka till nivåer som sågs innan konflikten mellan Ryssland och Ukraina startade. Så ska du köpa under denna dipp, eller är det början på en ny baisseartad marknad?

En av de största besvikelserna för investerare under 2021 var guldets underprestation. Historiskt sett har guld presterat bra under perioder med hög inflation.

Guldavkastningen var dock negativ förra året och många hoppades att 2022 skulle bli annorlunda. När allt kommer omkring ligger inflationen i USA på fyra decenniers högsta nivå och ligger över målet i de flesta av de avancerade ekonomierna.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina utlöste en vertikal uppåtrörelse i guldpriset. Den gula metallen handlades över $2 000 för första gången sedan det nådde en ny all-time high 2020 men vände snabbt om.

På dessa nivåer raderade guldpriset bort uppåtrörelsen som utlöstes av konflikten i Östeuropa. Dessutom förblir biasen baisse om vi tar hänsyn till den tekniska bilden.

Eventuellt huvud- och axelmönster tyder på fler nackdelar

En skarp uppåtgående rörelse följt av en lika aggressiv retracement är ofta huvudet i ett huvud och axlar-mönster. Den nuvarande konsolideringen kan lika gärna vara mönstrets högra axel, och om marknaden bryter och håller sig under halsen, sett i svart på diagrammet nedan, kan en körning för det uppmätta draget följa.

Den uppmätta rörelsen är lika med avståndet från den högsta punkten i huvudet till halsringningen, projicerad från halsringningen. Mer exakt tyder den tekniska bilden på att guldpriset kan sjunka till $1 760, vilket den uppmätta rörelsen pekar på.

Guldpriset misslyckas med att erbjuda en säkring mot inflation

Guldpriset lyckades inte erbjuda en säkring mot inflationen 2020 och 2021, och det ser ut att göra samma sak i år. Så var ska investerare vända sin uppmärksamhet?

Ett svar är aktiemarknaden.

Medan dollarn blev starkare under pandemin och gjorde ett nytt ben högre när konflikten mellan Ryssland och Ukraina startade, gav den nyligen tillbaka de flesta av vinsterna. Aktierna återhämtade sig från de låga nivåerna och försökte nå nya all-time highs, och flytten utlöste en uttalad svaghet för den amerikanska dollarn.