Home > Guld – Vinnaren år 2020 hittills

Guld – Vinnaren år 2020 hittills

Trots den otroliga återhämtningen på den amerikanska aktiemarknaden efter kraschen under mars 2020 har vinnaren hittills detta handelsår varit guldet. Med mindre än två handelsmånader kvar tills slutet på handelsåret har guldet gett 20% i avkastning under årets första nio månader.

En jämförelse med S&P 500, det amerikanska obligationsindexet som mäts av Bloomberg Barclay, och den amerikanska dollarn visar att guldet är en av fyra tillgångar som levererar tvåsiffrig tillväxt. Mer specifikt steg guldet med 24,29% under de första tre kvartalen.

Idag är det valdag i USA. Resultatet kommer avgöra dollarns öde, och troligtvis även amerikanska aktiers öde, för resten av året.

Kan guld fortsätta leverera så bra avkastning? Är det möjligt för guldet att fortsätta att öka i värde? Hur kommer 2021 se ut för guldet i en republikansk eller demokratisk kongress?

Guld – ett sätt att förvara värde

Om vi utökar analysen av de fyra tillgångsklasserna under de senaste två årtiondena ökar avståndet mellan guldet och den nästbäst presterande tillgången dramatiskt. Därför kan man säga att guldet har fungerat som ett sätt att förvara värde under de senaste två årtiondena.

Detta är inte en överraskning om man betänker att den globala ekonomin har drabbats av två stora ekonomiska lågkonjunkturer. En år 2008-2009 i form av finanskrisen och den andra just nu år 2020, COVID-19-pandemin.

Inför det amerikanska valet ser det ut som att guldet har störst chans att vara den tillgång som leder efter att handelsåret är slut. En republikansk vinst kommer troligtvis leda till att dollarn ökar, men även osäkerheten ökar då, vilket innebär att dollarn kommer få det svårt att öka mot guldet.

Å andra sidan kommer en demokratisk vinst troligtvis leda till en lägre dollar. I så fall kan guldet tjäna på en minskande dollar då dess kvaliteter att förvara värde kommer till sin rätta, vilket är något alla investerare letar efter.

En blandad kongress är det mest sannolika resultatet i valet. I så fall kommer dollarns öde, och till viss del även guldets öde, hamna i händerna på den kandidat som vinner Vita Huset.

Kortsiktigt sätt avstannar osäkerheten ju snabbare vi får reda på vem som vinner valet. Ur ett medellångsiktigt perspektiv kommer marknaden fokusera på de löften som gjorts av de två partierna och kandidaterna.

Det viktiga för guldpriset är dock ett långsiktigt perspektiv. Ur detta perspektiv har guldet klarat av att förvara värde under de senaste årtiondena. Varför skulle det vara annorlunda denna gång?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto