Home > Guldet får bränsle av Feds förlängning av obligationsköpen

Guldet får bränsle av Feds förlängning av obligationsköpen

Ädelmetallpriserna rusade omedelbart efter Fed-beskedet och har planat ut under torsdagens handel. Guldet steg cirka 4 procent till 1.362 dollar per uns, den kraftigaste uppgången en enskild dag på 15 månader, medan silvret var mer än 6 procent upp till cirka 23 dollar per uns.

Fed beslutade på onsdagen oväntat att lämna de månatliga tillgångsköpen oförändrade på 85 miljarder dollar. Många bedömare hade antagit en påbörjad, om än måttlig, nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna.

Fed-chefen Ben Bernanke sade vid en pressträff att ett första steg i neddragningen av de månatliga obligationsköpen är fortsatt möjlig i år, men det kommer att avgöras av inkommande data, inte av någon fastställd kalender.

Beträffande att Fed inte beslutade om att minska obligationsköpen vid detta möte sade han att inkommande data inte motiverade ett sådant beslut. FOMC vill avvakta mer bevis på att tillväxten i ekonomin och förbättringen på arbetsmarknaden stabiliseras.

Dollarn har tappat från cirka 1:337 före Fed-beskedet till cirka 1:355 mot euron torsdag förmiddag. Dollarindex har fallit från 81,00 till 80,15.

”Den svagare dollarn och lägre realräntor bör fortsätta att ge stöd åt guld och silver. Men med detta sagt kan stigande aktiemarknader innebära att investerare föredrar att lägga sina pengar i aktier snarare än guld. Utvecklingen i ETF-innehav under de kommande dagarna kommer att ge oss en klarare bild här, igår visade ETF-innehaven åter utflöden”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Rent tekniskt studsade guldet upp vid stödnivån 1280 dollar på onsdagen och lyckades därmed behålla sitt beteendemönster med högre bottnar sen sommaren. Nästa motståndsnivå möter upp vid 1420-1430 dollar där priset de senaste månaderna vänt vid två tillfällen.

Säsongsmässigt går guldet mot en svagare period. Sen 1980 har guldet i snitt gått ner 0,9 procent i oktober.

Guld
Guld

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto