Home > Guldet fortsätter att stiga efter stark efterfrågan från investerare

Guldet fortsätter att stiga efter stark efterfrågan från investerare

Guldet nådde över 2 000 dollar och stoppade inte där utan nådde 2 065 dollar igår. För de som har läst den kända boken “Reminiscences of a Stock Operator” av Edwin Lefevre finns det en regel som säger att när marknaden förbereder sig inför att nå en jämn siffra stoppar den inte där.

Detta är nu även sant för guldet, som har hotat att nå över 2 000 dollar ett tag nu. Efter en vild prisökning nådde guldet denna nivå, och stoppade inte förrän det steg ytterligare 55 dollar. Vad är det som driver guldpriset uppåt, och varför fortsätter investerare att köpa denna intressanta gula metall?

Råvaror under coronavirus-krisen

Råvaror, som guld, anses skydda en portfölj mot inflation. Just nu upplever vi dock inte inflation (ännu), men guldet stiger ändå tillsammans med både silver och trä. Förväntar sig investerarna spiralliknande inflation, eller är det bara dollarn som minskar kraftigt?

Dollarn är helt klart en viktig del av denna ekvation. Guldet steg dock inte mot rekordnivåer enbart mot dollarn utan även mot euron och schweizisk franc. Med andra ord går det att påstå att valutorna just nu har problem att mäta sig med guld.

Så vad är det som driver guldpriset? Centralbankerna? Det verkar inte så – guldköp av centralbankerna har minskat jämfört med 2019. Under de första sex månaderna i år har centralbankerna endast köpt 233t guld, vilket är nästan 40% mindre än hela förra året.

Är det efterfrågan på smycken? Nej – även smycken har fallit till aldrig tidigare skådade nivåer, vilket är väntat under en kris som denna.

Det som har bidragit mest till prisökningen hittar vi i investeringsvärlden. ETF:er, eller Exchange Traded Funds, bidrog till prisökningen av guld då inflöden accelererade under det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet. För att jämföra detta kan man titta på hur den första hälften av inflöden i ETF:er nådde över rekordet som sattes 2009 – ett år som definierades av finanskrisen.

Om inte något ändras snart lär guldpriset stiga ännu högre. Den enda frågan är hur högt det kan stiga?

Investerare sitter nu fångade mellan IT-aktier och guld då fixerade intäkter erbjuder negativ avkastning. Centralbankerna har gjort ett bra jobb med att få aktiepriserna att stiga tack vare låga räntor och genom att göra fixerade intäkter mindre lockande. Råvaror och aktier är då den logiska platsen för medel att placeras i under en kris som denna – och när vi pratar om aktier pratar vi endast om stora IT-aktier.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto