Home > Guldet pressas av dollarförstärkning och svag import

Guldet pressas av dollarförstärkning och svag import

Guldet faller på onsdagen och är ner 1,39 procent i skrivande stund på spotmarknaden när dollarn stärks och den fysiska efterfrågan från Indien rapporteras vara svag. Nedgången under 2013 kan nu summeras till ca 23 procent räknat i dollar.

Dollarn stärktes mot de flesta andra större valutor i onsdagens handel, trots besked om att det sannolikt det blir en ”duva” som övertar chefsstolen på Federal Reserve efter Ben Bernanke.

Förstärkningen i dollar sätter press på guldet som en alternativ tillgång till dollarn då ädelmetallen bla. blir dyrare för utländska investerare.

Vidare var importen av guld och silver i Indien 800 miljoner dollar i september jämfört med 4,6 miljarder ett år tidigare, rapporterade Commerce Ministry på onsdagen.

Efter den svenska stängningen på onsdagen riktas marknadens intresse främst mot protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 17-18.

Mötet resulterade, överraskande för många, i att obligationsköpen lämnades oförändrade på 85 miljarder dollar per månad. Efter mötet har vissa ledamöter talat om att det var ganska nära att beslutet i stället hade blivit ett annat, att obligationsköpen skulle ha skurits ned något, och frågan är om protokollet kan ge svar på hur nära det verkligen var.

Retoriken kring obligationsköpen har en självklar påverkan på guldets utveckling och priset kommer att bestämmas av hur folk ser på sannolikheten att Feds
nedtrappning av obligationsköpsprogrammet inleds i år.

Ur det tekniska perspektivet handlas guldet i negativ trend i det långa och korta perspektivet. I slutet på juni noterade guldet en botten vid 1180 dollar. Guldet bröt sedan den negativa trenden, men uppgången tog stopp vid 1420 dollar som utgör ett viktigt motstånd för vidare uppgång.

För att guld ska få långsiktiga köpsignaler behöver priset passera 1420 dollar. På nedsidan är det framförallt 1200-nivån som är av signifikans där säljsignaler ges vid etablering nedanför nämnda prisnivå, men 1280 bör också bevakas på nedsidan.

Guld
Guld
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto