Home > Guldet ska ner på kort sikt

Guldet ska ner på kort sikt

Det finns inte mycket som talar för att guldpriserna ska kunna återhämta sig på kort sikt. Men under nästa år bör priserna komma tillbaka till betydligt högre nivåer, eftersom den amerikanska ekonomiska återhämtningen ännu inte har tillräcklig kraft för att stå på egna ben.

Det sade Nicholas Brooks, chefanalytiker vid ETF Securities, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

”Det finns en hel del dåliga nyheter på marknaden. Dessutom finns det för tillfället inte särskilt mycket bullish fundamenta. Jag tror att de kommer att komma, men jag ser dem inte för tillfället. Så länge dollarn fortsätter att vara stark… och så länge som ränteförväntningarna fortsätter att vara höga eller fortsätter att stiga är det svårt att vara positivt inställd till guldet”, sade han.

Han konstaterade att nästan varje mäklare på Wall Street ser negativt på den framtida utvecklingen i guldpriset. Korta positioner ligger återigen på nära rekordhöga nivåer, och det finns många negativa nyheter för prisutvecklingen.

Till sist handlar det mesta om spekulationer kring Feds ”tapering”, marknaden har reagerat kraftigt negativt på varje kommentar från Fed som har indikerat att de kan ta bort ”foten från pedalen”.

Samtidigt har Indien höjt skatter på guldimport och den svaga rupien har bidragit till att många tror på lägre efterfrågan från landet som är världens största köpare av guld.

Enligt Nicholas Brooks är det dock osannolikt att guldet kommer att sjunka långt under 1.250 dollar per uns, men han poängterade samtidigt att det inte är omöjligt.

”Men jag känner mig relativt bekväm med att säga att jag tror att guldpriserna på sex till tolv månaders sikt troligen kommer att vara betydligt högre än vad de är i dag. Anledningen till att jag säger det är att den amerikanska återhämtningen enligt mig är beroende av en väldigt expansiv penningpolitik och låga räntor. Om räntorna stiger igen kan det definitivt dra ned den ekonomiska återhämtningen igen”, sade han.

Allt som behövs är tecken på att den amerikanska ekonomin håller på att bromsa in igen för att guldpriset ska ta fart igen.

”Vi vet vad Fed kommer att göra då. De kommer att öka de kvantitativa lättnaderna, ränteförväntningarna kommer att sjunka, dollarn kommer troligen att försvagas och guldet kommer att röra sig uppåt. Speciellt eftersom att alla korta positioner på terminsmarknaden måste täckas”, sade han.

Han pekade också på att det finns en gräns för hur mycket dollarn kan stärkas. Vidare har ingenting förändrats i hur situationen ser ut i Europa, förutom att ECB har försäkrat att de kommer att göra vad som än krävs.

Den fysiska efterfrågan på guld är fortfarande väldigt stark, vilket bland annat kan ses i Kinas efterfrågan och i försäljning av amerikanska guldmynt. Det enda utropstecknet är Indien där skattehöjningar och en svag rupie skadar efterfrågan. Men slutsatsen är att den underliggande efterfrågan fortfarande är stark.

I april skedde en drastisk nedgång i priset på guld på över 200 dollar till cirka 1.350 dollar per uns, ett ras som marknaden aldrig återhämtade sig ifrån.

”Nedgången i april drevs i huvudsak av spekulativ aktivitet. Och likt all lyckad spekulativ aktivitet baserades den på sund fundamenta”, sade Nicholas Brooks.

Han konstaterade att ända sedan oktober har guldpriserna varit pressade, på grund av väldigt tydliga orsaker i form av att dollarn har varit stark och att ränteförväntningar har ökat, i spåren av spekulation om att Fed ska dra ned på de kvantitativa lättnaderna.

”Det har funnits väldigt goda anledningar bakom att guldpriset ska sjunka från och med oktober”, konstaterade han.

Han sade att det samtidigt skedde en väldigt stor uppbyggnad av korta positioner på terminsmarknaden, tills de var nära rekordhöga nivåer vid början av april.

”Det var väldigt tydligt att det fanns kortsiktiga investerare, hedgefonder, som ville ’attackera’ guldet. Sedan fanns det indikationer från Cypern om att de ville sälja sitt guld, vilket i sin tur skapade spekulationer om att andra europeiska länder ville göra samma sak. Samtidigt hade Fed indikerat att de kan komma att dra tillbaka en del av sina stimulanser”, konstaterade han.

”Jag tror att marknaden tolkade detta som ett klartecken för att göra en stor attack mot guldpriset, få ned det under en del viktiga tekniska prisnivåer vilket skapade en momentumdriven, självuppfyllande, nedgång i priserna”, sade han.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto