Home > Guldet står inför en uppgångsfas

Guldet står inför en uppgångsfas

Det kanadensiska guldbolaget Semafo, som även är noterat på Stockholmsbörsen, är en av favoriterna i sektorn.

Det framgår av en analys daterad den 29 augusti.

I händelse av ett QE-scenario i september spår analyshuset ett guldpris på 1.700 dollar per uns under det tredje kvartalet och 1.760 dollar under det fjärde kvartalet.

När det gäller den tröga kursutvecklingen för guldproducenter, som inte hängt med i guldets prisutveckling, beror det enligt Société Générale på stigande driftkostnader, högre kapitalkostnader samt ökande politiska risker.

Den senaste månaden har aktierna i sektorn utvecklats 6 procent bättre än guldet. Men på 3, 6 och 12 månaders sikt har globala guldaktier däremot utvecklats 2, 13 respektive 20 procent sämre än guldpriset.

FTSE Gold ratio indikerar nu att aktier i guldbolag handlas till en 45-procentig rabatt i jämförelse med det historiska genomsnittet, 11 procent lägre än vid början av 2012.

Två huvudkatalysatorer för en stark kursutveckling för aktierna i sektorn är ett högre guldpris kombinerat med en stark kostnadskontroll, resonerar Société Générales analytiker.

Analyshusets huvudfavorit i sektorn är Randgold. Andra favoriter (most preferred) är Semafo och Anglogold.

Rörande Semafo skriver Société Générale att de självklart är besvikna med att bolaget skrivit ned tillgångarna för dess globala guldreserver med 6 procent, men menar att utvecklingen i den viktiga Wona-Kona gruvan i Burkina Faso är uppmuntrande. Indikationer om sjunkande energikostnader är också ett plus.

Analyshuset lyfter också fram att Semafo verkar ha goda relationer med lokala regeringar, är skuldfritt och borde ha tillräckligt med kapital för att finansiera pågående prospekteringar och tillväxt i det korta perspektivet.

På listan över de mindre omtyckta aktierna (least preferred) hittas Iamgold och Petroavlovsk.

I grafen ser vi att kursen har brutit uppåt, vilket ökat sannolikheten för en längre uppgångsfas. Återslag mot utbrottsnivån kan bli ett intressant köptillfälle.

Guld spot
Guld spot

Av: Direkt/Tradingportalen

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.