Home > Guldet stiger mot nya toppnivåer

Guldet stiger mot nya toppnivåer

Under veckan ökade guldet noterat i dollar kraftigt. Det senaste rallyt är ”V format”, vilket indikerar att de som legat i korta positioner har köpt tillbaka dessa samtidigt som nya investerare agerat på köpsidan efter ha varit rädda att missa uppgången.

Varför denna uppgång? Som jag ser det är den senaste uppgången direkt kopplad till skuldproblemen i Europa och brist på en lösning av det amerikanska skuldberget. Fredagens jobbsiffror som var lägre än väntat visar att återhämtningen går på sparlåga.

Dollarn kan få lite motvind framöver och Fed kommer att behöva stimulera ekonomin. Med den osäkerheten finns det ett behov av guld i investeringsportföljen. Dessutom är det sommar, och min erfarenhet är att marknader kan röra sig kraftigt under sommaren, och det behöver inte ske under hög volym.

Den 22:a juni var COMEX terminen uppe vid 1561, vilket är endast 15 USD från kontraktets all time high. Jag tror att anledningen till den höga noteringen var osäkerheten kring om Grekland skulle få igenom sitt sparpaket eller inte. Efter att sparpaket röstades igenom, vilket var en förutsättning för att IMF skulle betala ut pengar, förlorade guldet en del av sin ”risk premium” och priset föll ner mot 1475.

Under de senaste 10 åren har följande utveckling skett från juli till december.

  • 2001: +2.8%
  • 2002: +7.9%
  • 2003: + 18.0%
  • 2004: + 10.1%
  • 2005: + 20.0%
  • 2006: +2.8%
  • 2007: + 26.2%
  • 2008 – 5.0%
  • 2009 +15.7%
  • 2010 +15.9%

I tabellen ovan ser vi att guldpriset endast fallit en gång under andra halvåret de senaste 10 åren, och med tanke på oroligheterna på marknaden är det troligt att vi kommer se ett högre guldpris under resten av året.

I dagsdiagrammet nedan ser vi att uppgångstakten har avtagit och priset rört sig i sidledes sedan i maj. Vid 3 gånger har säljarna försökt pressa kursen under 1475, men nivån har agerat vändningspunkt. 1475 utgör därför en viktig nivå på nedsidan som bör hållas under noggrann bevakning.

Veckans uppgång har tagit priset ovanför det glidande medelvärdet på 20 dagar (röd linje), vilket get oss en target på det övre Bollingerbandet vid 1560. 95 procent av tiden handlas kursen inom Bollingerbandet och vid 1560 kan vi vänta oss en korrigering tillbaka efter den kraftiga uppgången på 5-7 dagar.

Slutsats: Jag är positivt inställt till guldpriset på medel- och lång sikt. Priset kan röra sig mot 1600 USD och guld i den långsiktiga portföljen kan alltid rekommenderas. På kortare sikt har har vi target vid det övre Bollingerbandet som noteras  på 1560.

Har man inte tagit lång position ännu bör man avvakta eftersom vår risk/reward ratio är för dålig. En korrigering ner mot 1475 bör inväntas för att agera på köpsidan. Faller kursen igenom 1475 faller varningssignaler på plats och vi bör göra exit på kortsikta positioner och spekulera i nedgång.

Teknisk analys guld (daily)
Teknisk analys guld (daily)
Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto