Home > Guldhöjningen avtar när den amerikanska dollarn når 16-månaders högsta

Guldhöjningen avtar när den amerikanska dollarn når 16-månaders högsta

Guldsäljare dyker upp i efterdyningarna av Powells åternominering. Dollarn steg till en 16-månaders högsta och rev högre över finansmarknaderna.

Guldpriset misslyckades vid $1 880 igen, och är tillbaka i ett långsiktigt konsolideringsintervall. Gårdagens omnämnande av Jerome Powell till ett nytt mandat i toppen av Federal Reserve har utlöst ytterligare ett steg högre i US-dollarn. Dollarn nådde en 16-månadershögsta, bokstavligen rev högre och ökade mot sina jämlikar och mot ädla metaller.

Mycket fokus låg på $1 900-området och en marknadsreaktion förväntades. En daglig stängning över nivån skulle ha inneburit att serien av lägre toppar bryts, vilket förändrar biasen från baisse till hausse.

Men marknaden misslyckades med att göra det, och nu är den tillbaka under $1 800. Nästa nivåer av intresse finns i området $1,720-$1,680, där priset fann stöd flera gånger under året.

Med bara några dagar kvar till Thanksgiving-helgen i USA finns det små chanser för dollarhöjningen att avta. Därför, om något, bör vi förvänta oss ytterligare dollarstyrka mot slutet av veckan och därmed att pressen på guldpriset kommer att fortsätta.

Bank of America behåller sin hausseartade satsning på guldpriset

Trots de många misslyckandena med att bryta högre, fortsätter Bank of America att ha en hausseartad rekommendation för guldpriset. De ser priset på guld långt över $1 900 nästa år och att passera $2 000-nivån år 2023.

Allt är vettigt om vi tar hänsyn till den amerikanska inflationstakten och inflationsförväntningarna för den kommande perioden. Men marknaderna rör sig baserat på andra faktorer, som inte nödvändigtvis är de mest uppenbara. Till exempel, i slutet av 2020, hade bokstavligen varje investeringshus förutspått en lägre US-dollar för 2021. Hittills har dollarn rivit upp sig, nått en 16-månaders högsta och stiger.

En annan sak som kan påverka priset på guld är den omvända korrelationen mellan guld- och obligationsräntorna. Både guld och statsobligationer anses vara säkra tillgångar, så de sjunker eller stiger i pris tillsammans. Den negativa korrelationen med obligationsräntorna tenderar alltså att intensifieras i perioder av ekonomisk återhämtning.

Sammanfattningsvis försvinner inte trycket på guldpriset så länge som dollarn fortsätter att stiga och avkastningen stiger.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto