Home > Guldprisprognos efter amerikansk inflation steg till 7% i december

Guldprisprognos efter amerikansk inflation steg till 7% i december

Guld släpade efter prisåtgärden i risktillgångar 2021 trots att inflationen i USA steg till 7% i december. Den tekniska bilden ser äntligen hausse ut, eftersom guld tenderar att prestera bra i perioder med stigande inflation.

En av de mest märkliga skillnaderna under covid-19-pandemin har bildats mellan inflation och priset på guld. Historiskt sett fungerade guld som en säkring mot inflation.

Trots att inflationen rullar på har guldet underpresterat sedan augusti 2020. Samtidigt nådde Bitcoin, av många sedd som det nya "digitala guldet", nya rekordhöga nivåer. För många, och särskilt för unga detaljhandlare, var det en bekräftelse på att guldets dagar för länge sedan är förbi, och en ny säkring mot inflationen föddes.

Men det är inte första gången guld avviker från inflationen. Faktum är att det ofta gör det, och historien säger oss att guld presterar bra i perioder med stigande inflation.

Är det dags att köpa guld? Kan vi se en ny all-time high 2022?

Guld hausse-setup pekar på en ny all-time high

Den tekniska bilden ser hausse ut här. Efter att ha nått en ny all-time high i augusti 2020, sjönk guld under $2 000 igen. Under det ett år eller så av konsolidering har guldtjurar dock skäl att hoppas på ett nytt försök till 2020 års rekordhöga nivåer.

Först gjorde guld ett dubbelbottenmönster strax under $1 700. Detta är ett hausseartat mönster och kräver en kraftig vändning.

För det andra kan tekniska handlare notera ett omvänt huvud- och axelmönster, om än ett okonventionellt, om vi bedömer efter den minskande halsen. Ändå gäller mönstrets regler, så tjurar tittar noga på en rörelse ovanför halsen som ett tecken på ytterligare styrka.

En sådan brytning pekar på mer styrka, och det finns inget motstånd förrän rekordhöga nivåer.

Guld överträffar under perioder med hög inflation

Innan man avfärdar guldets roll som skydd mot inflation är det värt att ta en titt på historiska data. För dem som inte använder teknisk analys för att förutsäga framtida prisnivåer kan historiska data hjälpa.

Historiskt sett har guld presterat bra under perioder med hög inflation. Närmare bestämt, under år då inflationen var högre än 3%, steg guldpriset med 14% i genomsnitt. Dessutom har guld överträffat inflationen på lång sikt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto