Home > Guldprisprognos efter konsolidering under 2021

Guldprisprognos efter konsolidering under 2021

Guld konsoliderade nivåerna 2021, trots stigande inflation i de utvecklade ekonomierna. Kan vi se rekordnivåer igen 2022?

Under en period av stigande inflation och flaskhalsar i försörjningskedjan lyckades guld inte uppfylla sitt syfte i en investeringsportfölj – att fungera som en säkring mot inflation. Faktum är att precis tvärtom hände vilket frustrerade guldinvesterare.

Det sägs att vilken portfölj som helst ska äga lite guld och ha en liten del i kontanter – ifall en möjlighet skulle dyka upp. Men guldets långa konsolideringsperioder gjorde den gula metallen oattraktiv för de nya återförsäljarna som var vana vid den höga volatiliteten hos andra tillgångar, såsom krypton.

Som Financial Times uttryckte sig nyligen, är guld en analog produkt i en digital värld.

Men det är inte första gången som guldpriset konsolideras under en lång period. Faktum är att på senare år har det gjort det igen – mellan 2016 och 2019. Medan Fed var upptagen med att höja federal funds-räntan visade sig guld vara motståndskraftigt. Den konsoliderades i tre år och bröt så småningom högre, trots Feds ökning.

Kan det vara så att den nuvarande konsolideringen bara är ytterligare ett fortsättningsmönster i den långsiktiga hausseartade guldtrenden?

Det är inte första gången guldpriset agerar med eftersläpning

Precis som guldpriset var motståndskraftigt under 2016 och 2019, kan det agera med en fördröjning även denna gång. Tänk på prisåtgärden under pandemin.

För det första skjuter guldet upp till en ny all-time high efter Feds beslut att öppna swap-linjer i US-dollar med andra stora centralbanker i världen. I detta avseende agerade guld på ett korrelerat sätt med den amerikanska dollarn.

För det andra korrigerade guld från sina pandemiska toppar, och priset svävade mellan $1 700 och $1 900 under större delen av 2021. Men guldets oförmåga att samlas i en miljö med stigande inflation kan ha utlösts av en stark dollar. När allt kommer omkring var den amerikanska dollarn årets stjärnvaluta, och den gick upp mot alla sina G10-kamrater.

Och så gjorde den mot guld.

Sammanfattningsvis är det inte första gången guld agerar med eftersläpning, och allt som marknaden behöver är en svagare US-dollar. Tjurar kanske vill vänta tills priset bryts över $1 900 innan de går långt och siktar på nya toppar. Å andra sidan skulle ett fall under $1 700 ogiltigförklara det hausseartade fallet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto