Home > Guldtillgången under en era av AI och Big Data

Guldtillgången under en era av AI och Big Data

När man tänker på ädelmetaller är det guld man framförallt tänker på. I flera årtusenden har guldet varit den enda formen av pengar som har överlevt.

Men pengar på 2000-talet (och tidigare) uppfyller andra roller och funktioner. Pengar är inte bara ett sätt att förvara pengar utan även en beräkningsenhet. Med guld har funktionen att förvara värdet av pengar fungerat bra då det fortsätter att ge sina ägare dessa effekter.

Vad är det som gör guldet så unikt? Bristen på det är en av de egenskaper som har bidragit till att guldet fungerar för att förvara värde. Begränsad tillgång har lett till att mänskligheten gräver djupare och djupare för att hitta denna gula ädelmetall.

Nu när AI-eran och Big Data är här kan mänskligheten nå ställen de tidigare inte kunde nå i sin jakt på guld. Kommer ny teknik leda till att mer guld än någonsin tidigare tar sig in på marknaden?

Guldbrytning under 2000-talet

Hittills har alla guldfyndigheter på ytan hittats och brukats. Detta gäller inte bara för guld utan för alla andra mineraler och även olja.

Behovet och möjligheten att gräva djupare har kommit tack vare AI och Big Data. Datatunga undersökningar och djupgrävning är det som leder till en lyckad guldutforskning. En annan viktig detalj har att göra med tolkningen av datan, vilket är ett område där AI skiner.

Problemet med guldutforskning är att det kostar mycket. Bara under det senaste årtiondet har nästan 60 miljarder dollar spenderats på att hitta nya guldfyndigheter. Och av de som har funnits är det bara ett par som har mött de ekonomiska förhållanden som krävs för att de ska vara värda att bryta.

Ett enda borrhål samlar in mängder med data, och i vissa fall krävs flera hundra håll för att se om en plats är ekonomiskt hållbar att nyttja för guldbrytning. Big Data och AI har möjligheten att förändra hela industrin. Om det inte lyckas lär guldpriset öka av den enkla anledning att det finns en begränsad mängd på ytan, och det som är kvar under jorden är för svårt för att nå.

Guldutforskningen under 2000-talet kräver studier inom geokemi, geofysik, geologi, och även satellitbilder och spatial data. Mänskliga fel blir därför oundvikliga. AI:ns förmåga att reducera, och till och med eliminera mänskliga fel, tillsammans med nya sätt att bearbeta data kan bli banbrytande för guldindustrin.

Kommer detta leda till att guldpriset förändras kraftigt under de kommande åren?

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.