Home > Handelsavtalet med Kina spelar fortfarande roll för finansiella marknader

Handelsavtalet med Kina spelar fortfarande roll för finansiella marknader

Finansiella marknader tenderar att snabbt skifta fokus från en händelse till en annan. När det inte händer något på den ekonomiska eller geopolitiska agendan tenderar marknaderna att reagera starkt på mindre viktig ekonomisk data (exempelvis hållbara varor, konsumentförtroende etc.).

Detta är det fina med finansiella marknader – ingen dag är den andra lik, och som investerare vet du aldrig hur marknaderna kommer reagera på något nytt.

Handelsavtalet mellan USA och Kina är ett sådant exempel. Avtalet var väldigt omskrivet för ett par år sedan och kommentarer från kinesiska eller amerikanska tjänstemän skapade ofta stora marknadssvängningar. Men nu har coronaviruset tagit över allt fokus. Detta innebär dock inte att inget händer med det viktigaste handelsavtalet i modern tid.

Trump, protektionism och tariffer

Sedan Trump vann valet 2016 var finansiella marknader tvungna att handskas med gigantiska förändringar. Olika slags skiften blev snabbt normen.

En av de första åtgärderna under Trumps regeringstid var att han sänkte företagsskatten. Efter det förändrade Vita Huset NAFTA-avtalet. Detta följdes sedan av tariffer eller hot om tariffer på länder som de ansåg drog nytta av USA.

Plötsligt möttes europeiska bilar eller närliggande länders stål med tariffer, med syftet att skydda amerikanska varor och arbetare.

Coronaviruset har stulit all uppmärksamhet. Handelsavtalet var menat att vara pricken över i:et för Trumps regeringstid när de närmade sig en potentiellt andra regeringsperiod.

Ironiskt nog har nu handelsavtalet hamnat på efterkälken när det kommer till uppmärksamhet. Som amerikanska tjänstemän har sagt spelar det knappt någon roll längre. Men, siffrorna visar att länderna genomför handel med varandra, även om volymerna ligger under prognosen hittills (cirka 50% mindre än prognosen).

Relationen mellan USA och Kina har förändrats snabbt. Vita Huset skyller på Kina för att inte ha kontrollerat spridningen av viruset, och den kinesiska militärens handlingar i Sydkinesiska havet (en viktig korridor som ansluter öst och väst) ses som ett hot mot världshandeln. Hong-Kong är även det en bit av detta pussel.

För investerare spelar allt ovanstående stor roll. Om de orsakar svängningar på marknaden är de viktiga för investerare, oavsett vad det är för marknad.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto