Home > Handelsbankens svaga räntenetto väntas väga över bättre kostnader

Handelsbankens svaga räntenetto väntas väga över bättre kostnader

Handelsbanken släppte en rapport för det tredje kvartalet utan större överraskningar. Ett svagare räntenetto än väntat väntas dock väga tyngre än bankens kostnadskontroll och aktien förmodas handlas ned på måndagen.

Det säger bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Intäktssidan är något svagare än förväntat och marknaden kommer som vanligt att fokusera på det svagare än förväntade räntenettot, delvis förklarat av valuta. I övrigt är kostnadskontrollen väldigt bra, vilket gör att även om Handelsbanken missar på intäktssidan så kommer vinsten in i linje med förväntningarna”, säger Andreas Håkansson.

Exane BNP Paribas ser inte framför sig några större justeringar på konsensus efter rapporten, kanske något ner.

”Men med tanke på att aktien har gått så pass starkt i år och är så pass mycket dyrare än europeiska banker så tror jag att aktien handlas ned något på den här rapporten”, säger Andreas Håkansson.

En annan analytiker menar att det enda som är intressant är att det börjar synas lite press på räntenettot.

”Handelsbanken har haft ett enormt momentum i intäkterna de senaste 18 månaderna. Fokus kommer nu att ligga på hur mycket motvind som kan komma från lägre räntor. Stibor sjönk under det tredje kvartalet och det har fortsatt under det fjärde kvartalet. Även om det har stabiliserats kommer snittet vara väsentligt lägre i det fjärde kvartalet”, säger han.

Analytikern konstaterar att den relativa värderingen för Handelsbanken, och svenska banker i allmänhet, gentemot europeiska banker tidigare fått stöd i
vinstuppjusteringar, av ett bättre momentum i vinsten per aktie.

”Det kan bli svårare att bibehålla om du har ett lägre, fallande ränteläge”, säger analytikern.

Ytterligare en analytiker tror att aktien kommer handlas ned ett par procent, framför allt på grund av räntenettot.

”Aktien har underperformat lite inför resultatet och jag tror att det kommer att fortsätta i dag och folk kommer nog också att handla ned Swedbank och de andra nordiska bankerna på det här”, säger den analytikern.

I Handelsbankens räntenetto lyfter han framför allt fram två saker som bidrog till att tynga siffran.

”Först och främst är det lägre räntenivåer och 81 miljoner kronor av det lägre räntenettot var på grund av en starkare svensk krona. Om något så kommer kronan kanske fortsätta att stärkas. Trenden med högre räntenetton är svårare att se framöver”, säger analytikern som konstaterar att både provisioner och tradingvolymer också var lite svaga.

”Kreditkvaliteten är fortsatt väldigt bra, men sedan vet vi om alla varsel som sker i Sverige så man kanske inte ger dem för mycket ’cred’ för det, och det som är riktigt bra är att de tar ut kostnader”, säger analytikern.

SHB fortsatte ner på måndagsmorgonen
SHB fortsatte ner på måndagsmorgonen

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto