Home > Händelser att hålla ett öka på denna handelsvecka

Händelser att hålla ett öka på denna handelsvecka

Denna vecka kommer troligtvis domineras av nyheter om COVID-19. Den andra vågen har nått USA, och antalet infektioner har nått extrema nivåer – över 150 000 fall har rapporterades under en enda dag under helgen.

Pandemins utveckling är en viktig faktor i all form av ekonomisk analys, och västvärlden har hittills gjort ett dåligt jobb med att minska spridningen. Om man tar en titt på andra delar av världen som Australien, Nya Zeeland och de flesta asiatiska länderna är skillnaden dyster.

ECB:s Lagarde i fokus igen

Förra veckan handlade om den virtuella konferensen och det budskap som Christine Lagarde, ECB:s ordförande, skickade iväg till marknaderna. Många som bevakar ECB anser att budskapet i oktober och det från förra veckan har varit ett av de bästa från Lagarde hittills under hennes tid som ordförande. Fler lättnader kommer mot slutet av året, och euron har haft en robust centralbank bakom sig under krisen, vilket har lett till att euron har tradeats med en budton. Lagarde kommer hålla tre tal denna vecka, så euron lär bli en av de valutor som rör på sig mest.

Tyskland har börjat förbereda sig på massiv vaccinering i ett försök att snabba på processen fram tills det att ett vaccin är tillgängligt. Samtidigt har smittspridningen ökat i hela Europa, och ser nu ut att ha nått en topp. De följande månaderna blir därför kritiska, framförallt med tanke på de låga temperaturerna under vintern.

En andra förhandlingsrunda inleds i Bryssel denna vecka efter det att EU-delegationen var i London förra veckan. Det verkar som att de två parterna desperat försöker nå ett avtal, och denna vecka kan bli veckan med ett genombrott i förhandlingarna.

Siffror från detaljhandeln i USA och Storbritannien kommer ge oss en antydan om hur det går för ekonomin i dessa två länder. I och med att högtidssäsongen snart är här, samt Black Friday, kommer fokus ligga på att se om besparingsgraden minskar med tanke på de positiva nyheterna om ett COVID-19-vaccin.

Allt sammantaget lär det bli en aktiv handelsvecka med stigande marknader. Dow Jones fortsätter att slå rekord, vilket även gäller för de två huvudsakliga riskparen – EURUSD ligger på 1,1850 och AUDUSD ligger på 0,73.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto