Home > Handla med aktier eller valutor?

Handla med aktier eller valutor?

En av de huvudsakliga skillnaderna mellan aktie- och valutamarknaden är möjligheten att använda sig av kort försäljning. Mer specifikt är det ofta lättare för investerare att använda sig av kort försäljning för valutapar istället för en aktie.

Kostnaden för att göra detta skiljer sig. På valutamarknaden finns det inga andra kostnader än provision, spridning och potentiell negativa byten. På aktiemarknaden kan det dock vara betydligt dyrare att gå kort.

Hur man går kort på aktiemarknaden

Ny statistik har visat att kort försäljning har blivit mer populärt på Nasdaq-indexet. Faktum är att antalet korta positioner på NASDAQ 100 inte har varit högre sedan 2008.

Detta är ett sätt att gå kort på aktiemarknaden, genom att sälja ett index. Aktiemarknadsindex erbjuds av alla aktiemäklare i olika former. En form är CFD, vilket är en förkortning för Contract for Difference. Att sälja kort med ett aktiemarknadsindex i form av en CFD fungerar på liknande sätt som att gå kort på ett valutapar. Kostnaden är också mer eller mindre den samma.

Ett annat sätt att gå kort på aktiemarknadsindex är via en ETF (Exchange Trading Fund). ETF:er är väldigt populära nuförtiden då de är ett billigare alternativ för privata investerare att exponera sig för marknader som annars är för dyra att ge sig in på. Tricket med många ETF:er är att de spårar en fond genom att röra sig snabbare eller långsammare än den fond som spåras. Vissa ETF:er avancerar eller minskar dubbelt så snabbt som det faktiska indexet. I dessa fall fördubblas både risken och avkastningen.

Att gå kort på en individuell aktie kräver att det finns ett marginalkonto. Det är inte alla aktiemäklare som erbjuder detta, och de som gör det har oftast en minimisumma man måste investera. Regleringar nuförtiden kräver även att investeraren har viss typ av finansiell kunskap för att få ge sig in i detta.

Att investera med marginal innebär att investeraren lånar aktier från aktiemäklaren och sen säljer dem. Problemet med att kortsälja en individuell aktie är att risken är obegränsad, men potentialen är begränsad.

Faktum är att detta är den huvudsakliga skillnaden mellan valuta- och aktiemarknaden. Priset på en aktie kan inte gå under noll, vilket begränsar potentiell vinst. Men värdet på ett valutapar kan gå ner så mycket som det kan stiga, vilket innebär att det finns potential för investeraren att tjäna på både värdestigningar och värdeminskningar.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.