Home > ”Happy days are here again” 11 dagar senare krasch, 19 oktober 1987

”Happy days are here again” 11 dagar senare krasch, 19 oktober 1987

Idag den 19 oktober är det 25 år sedan börskraschen 1987. USA-börsen gick ned med ca 23% på en dag. Det blev kaos på alla världens finansiella marknader.

Den svenska börsen hade gått upp kraftigt under hösten trots en hel del varningstecken. I den tekniska analysen såg man till exempel tydliga negativa divergenser i indikatorerna. Precis som nu…

Men till slut så fick de flesta ge upp sina eventuella invändningar och istället haka på uppgången. Stämningen blev så euforisk att den ledande affärstidningen då, Veckans Affärer, på sin första sida den 8 oktober skrev det som sedan skulle bli en klassiker ”Happy days are here again”. 11 dagar senare kom kraschen…

Jag var optionsmäklare då. Optionskurserna hoppade upp och ner med en extrem volatilitet. Optionskurserna på skärmen stämde inte. Ofta låg dom 100% fel. Man var tvungen att ringa och försöka få tag i de överarbetade mäklare på optionsbörsen OM för att få lite koll på läget.

Jag kommer också ihåg att jag en kväll under denna intensiva period råkade titta ut genom fönstret från vårt kontor. Till min spontana förvåning så lyste gatulamporna helt normalt. Någon gick helt fridfullt på promenad med sin hund.

Tanken som för en sekund då for igenom mitt huvud var: ”Men vet dom inte om att världen just gått under?”

Veckans affärer
Veckans affärer
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto