Home > Har du guld? Här är 4 skäl till att lägga till metallen i din portfölj

Har du guld? Här är 4 skäl till att lägga till metallen i din portfölj

Guldpriset rörde sig i sidled förra året, trots att inflationen härjade i den utvecklade världen. En traditionell säkring mot inflation, men den gula metallen misslyckades med det 2021. Vad kommer 2022 att ge?

2021 har varit ett tufft år för guldinvesterare. De som samlat guld under åren för att skydda sig från stigande inflation blev besvikna över att se att guld misslyckades med att göra det.

Inflationen steg överallt i den utvecklade världen, men guld gjorde ingenting för att skydda sig mot stigande priser på varor och tjänster. Precis tvärtom – det underpresterade och levererade en negativ avkastning på året.

En djup titt under ytan avslöjar dock en potentiellt hausseartad inställning för guld. Här är fyra anledningar till varför den gula metallen kan förbättra portföljens resultat 2022:

  • Stark efterfrågan på guld 2021
  • Investeringarna i guldtackor och mynt under 2021 har nått sin högsta nivå på åtta år
  • Centralbanker samlade guld förra året
  • Den tekniska bilden visar en potentiell hausseartad sammandragningstriangel

Stark efterfrågan på guld

År 2021 nådde efterfrågan på guld den högsta nivån på mer än två år. Om vi exkluderar OTC-marknaderna nådde guldefterfrågan 4 021 ton.

Investeringarna i guldtackor och mynt ökar

Investeringar i fysiskt guld nådde en åttaårshögsta 2021. Det finns olika former av investeringar i guld, som att köpa pappersguld (dvs. guld-ETF), aktier i ett guldgruvbolag som ger en rejäl utdelning eller helt enkelt investera i fysisk metall.

Det sistnämnda leder till att man köper guldtackor och mynt, och efterfrågan nådde rekordårsnivåer i USA och Tyskland förra året. Inflationsoro var naturligtvis en viktig drivkraft.

Centralbanker köper guld i mani

2021 var då centralbankens köp av guld steg med 82% jämfört med föregående år. Centralbanker från både utvecklade och tillväxtmarknader har lagt till guld till sina reserver.

Guld konsolideras i ett möjligen hausseartat mönster

Slutligen ser den långsiktiga konsolideringen av guldpriset ut som ett hausseartat triangulärt mönster. Det började direkt efter att guldet nådde en all-time high 2020, och sedan följde en serie lägre toppar och högre dalar.

Triangeln är också synlig på de stora tidsramarna, och ett avbrott över $1 880 borde utlösa mer uppsida.