Home > Har vi börjar röra oss mot riskaversion på aktiemarknaden?

Har vi börjar röra oss mot riskaversion på aktiemarknaden?

Den uppåtgående trenden på aktiemarknaden har börjat visa på tecken att sakta ned. Med tanke på det händelser som ligger framför oss (det amerikanska presidentvalet och Fed:s FOMC-möte direkt efter valet) är det helt normalt för marknadsdeltagare att börja ta ut sina vinster.

Eller att helt enkelt gå kort inför valet. Dock har privata investerare det svårt att gå kort på aktiemarknaden då aktiemäklare redan har börjat utannonsera ett utökat marginalkrav. Med andra ord måste du antingen sätta in mer pengar för att kompensera för det i marginalen eller stänga delar av dina positioner (annars gör mäklaren det åt dig) då valet närmar sig.

QQQ upplever största utflödet av marknadspositioner sedan IT-bubblan

QQQ är den största och mest populära ETF:en (Exchange Traded Fund). QQQ, som även kallas ”trippel-Q”, är utformad som en investeringsfond. De spårar icke-finansiella aktier på Nasdaq och har nyligen registrerat det största utflödet sedan dot.com-eran.

Om vi tar en titt tillbaka i historien för att se ett datum med liknande utflöden skedde något liknande först på 90-talet. Och under de veckor som följer efter sådana utflöden går Nasdaq 100 nästan alltid ned.

Verklig riskaversion i riskabel amerikansk kredit

Denna vecka har hittills markerats av att investerare tar ut över en miljard dollar från en ETF med hög avkastning – HYG. Detta återspeglar den höga skuldsättningen bland företagen i USA och tillhör BlackRock. Detta utflöde är det största sedan i februari i år, vilket signalerar att det nu finns riskaversion på de amerikanska kreditmarknaderna.

Allt fler drar sig ur LQD

En annan ETF, LQD, spårar amerikanska företagsobligationer. Denna ETF är en av de mest populära ETF:erna på marknaden med fixerade intäkter av en anledning – den är billig att investera i. Faktum är att detta är ett av argumenten bakom att äga ETF istället för aktier – privata investerare får tillgång till marknader som annars hade varit för dyra att investera i.

LQD rör sig ofta i korrelation med amerikanska statsobligationer. På sistone har dock investerare tagit ut över 700 miljoner dollar, vilket är ännu ett tecken att många föredrar att inte delta i och med osäkerheten i presidentvalet.

Förvänta dig ökad volatilitet ju närmare vi kommer valet. Som hittills har varit fallet under 2020 kommer de dagliga intervallen överstiga historiska intervall.

Planera dina trades i enlighet med detta.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto