Home > Härdsmältan för amerikanska företags vinster

Härdsmältan för amerikanska företags vinster

En av de största förändringarna som Trumps administration genomförde sedan valet 2016 har varit sänkningen av företagsskatten i USA. Detta var ett av de löften han gjorde under valkampanjen 2016, och han levererade.

År 2017 sänktes företagsskatten från 35% till 21%. Tanken var att stimulera de amerikanska företagen och att få tillbaka de pengar som tjänats in utomlands. Företag som Google, Apple och Facebook behöll tidigare sina intäkter utomlands för att undvika den höga skatten.

Denna åtgärd spelade en viktig roll för valutamarknaden när den genomfördes. Dollarn stärktes efter att företag började transportera hem sina vinster. Men saker och ting har nu förändrats.

Fortsatt nedgång för företagens vinster i USA

Under årets första kvartal sjönk de amerikanska företagens vinster med hela 276 miljarder dollar. Ett par saker är värda att nämna här. Detta skedde innan pandemin nådde västvärlden, och med amerikanska företag menar vi inte bara de IT-företag som nämndes tidigare. Siffrorna hänvisar till samtliga företag i alla sektorer.

Trenden fortsatte under årets andra kvartal. Amerikanska företags vinster minskade med ytterligare 209 miljarder dollar med en vinstmarginal på endast 9,4% av BNP. Detta är en nivå som vi inte har sett sedan finanskrisen 2008-2009.

En intressant detalj är att amerikanska finansiella företag faktiskt ökade sina intäkter under det andra kvartalet, medan den största negativa påverkan kom från inhemska och icke-finansiella företag och dess aktiviteter i resten av världen.

Varför är dessa detaljer viktiga? Allt handlar om siffrorna.

Tanken med en minskad företagsskatt var att stimulera företagen att investera mer, tjäna mer och betala mindre i skatt. Men minskade vinster reducerar den positiva påverkan som förväntades av skattesänkningen.

Den coronavirus-relaterade lågkonjunkturen hade en stark påverkan på världens ekonomier. Det är inte alla företag som tjänar sina pengar på nätet eller erbjuder internet-relaterade tjänster och som därmed kan gagnas av förändrade konsumtionsvanor. Exempelvis har vi flygbolag, kryssningsfartyg, turismen i allmänhet, hotell, oljeproducerande företag och så vidare.

En minskad övergripande lönsamhet är normalt under en lågkonjunktur. Det som var överraskande här är att nedgången redan började under årets första kvartal. Och det finansiella stödet från Trumps administration försvann lika snabbt som det kom.

Återigen återspeglar detta hur svårt det är att förbereda och verkställa i företagsvärlden. Starka företag med tiotals år av starka intäkter kan helt enkelt få slut på kunder.

Detta är varför makroekonomi har en så viktig roll inom trading/investering. Helhetsbilden hjälper investerare att välja rätt väg.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.