Home > Hausse eller baisse på dagliga EURUSD-diagrammet?

Hausse eller baisse på dagliga EURUSD-diagrammet?

Det viktigaste valutaparet på Forex, EURUSD, har inte rört sig mycket sedan början på hälsokrisen. Nivåerna har konsoliderats, trots vilda svängningar upp och ned de senaste månaderna.

En snabb titt på diagrammet visar stort stöd för paret mot nuvarande område. Inte bara försöker priset bryta under den horisontella linjen som visas på diagrammet, vändningarna är även begränsade.

Argumentet för baisse

Inom teknisk analys sägs det att marknaden befinner sig i ett antal låga höjdpunkter när vändningar från en horisontell linje inte är starka nog att bryta mot föregående höjdpunkter. Dessutom föreslår lägre höjdpunkter mot en horisontell bas en nedåtgående triangelformation. Mer specifikt blir det ett baisseartat mönster när priset går förbi den horisontella basen.

Det bästa exemplet för att illustrera en nedåtgående triangel är att betänka en bolls reaktion när den tappas på golvet. Utan vidare åtgärder kommer den studsa och vända från golvet, men varje efterföljande stuts blir mindre än föregående, och till slut studsar den inte längre – detta sker när den nedåtgående triangeln bryter den horisontella linjen.

Argumentet för hausse

Så kallade tjurar på marknaden har en annan åsikt – prisets oförmåga att bryta lägre visar på styrka. Dessutom, om man tänker lite kreativt, kan man argumentera för att EURUSD-paret redan har fullbordat en triangulär formation som bröts högre (det vill säga när priset bröt b-d-trendlinjen).

Om så är fallet måste de låga noteringarna på e-vågen hålla, och prisförändringarna under de senaste 2-3 veckorna är en del av en ny hausseartad rörelse som redan har startat.

Det fina med teknisk analys är att båda dessa argument är helt logiska, åtminstone fram tills det att marknaden börjar röra på sig. Det finns nämligen bara ett mätvärde som kan mäta hur korrekt den tekniska analysen är, det vill säga var EURUSD tar sig härnäst.

En sak är dock säker – serien med låga höjdpunkter och höga låga punkter sedan början på februari visar att ett trendbrott lär ske snart. Det visar även på obeslutsamheten hos så kallade tjurar och björnar på marknaden.

Dessutom rör sig inte växlingskursen för EURUSD baserat på vad spekulatörer, återförsäljare och investerare gör. Istället rör den sig när det är tydligt vad effekterna av handelsbalansen mellan de två länderna/regionerna är för växlingskursen.

Med tanke på vad som har hänt i världen de senaste två månaderna (Coronavirus-pandemin) är det tydligt varför EURUSD-paret inte rör på sig, då vi fortfarande inte vet vilken sida av Atlanten som har drabbats hårdast av krisen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto