Home > Helikopterpengar – myt och verklighet

Helikopterpengar – myt och verklighet

Inflation har att göra med prisförändringar över en tidsperiod. Två slags typer av inflation existerar – förväntad och oförväntad. Av dessa två har oförväntad inflation en högre kostnad då det oftast orsakas av en extern chock (exempelvis oljekrisen på 70-talet).

För centralbanker och penningpolitiken är förväntad inflation den inflation som kan förutspås. Företag kan bättre administrera sin budget och fatta bättre beslut om de kan inkorporera den förväntade inflationen i sina beslut. När man exempelvis tar ett bolån är det normalt att överväga framtida inflationsnivåer. Ju mer pricksäker denna uppskattning är desto bättre blir det för alla parter.

Att generera inflation är dock inte enkelt. Traditionellt sett stiger priserna när för mycket pengar jagar för lite varor, men hur kan man tillsätta pengar i en ekonomi för att vända inflationstrender?

Ett sätt är genom att använda ”helikopterpengar”.

Villkorsfria pengar

Helikopterpengar är ett koncept som ekonomer har flörtat med länge men har dock fortfarande inte använts på stor skala. I princip handlar det om att dela ut pengar till folk för att öka konsumtionen. Inget förväntas tillbaka, utöver eventuella restriktioner över hur lång tid folk kan sitta på pengarna innan de spenderas.

Konceptet introducerades först efter finanskrisen 2008-2009. Dåvarande ordförande på Fed, Ben Bernanke, började experimentera med kvantitativa lättnader och tog för första gången upp ämnet helikopterpengar. Mer specifikt pratade han om vad de skulle göra om kvantitativa lättnader inte fungerade och ifall helikopterpengar kunde vara ett alternativ.

Medan detta inte användes efter finanskrisen 2008-2009 har det redan blivit något som används under 2020 års lågkonjunktur. USA och andra länder har bokstavligt talat skickat pengar till folk för att stimulera konsumtion. Skillnaden är att befolkningen på grund av den höga arbetslösheten måste använda dessa pengar för att överleva, inte för att konsumera. Helikopterpengar är en ekonomisk lösning på ett konsumtionsproblem, inte en humanitär katastrof.

Det vi har sett under 2020 är en första fas av helikopterpengar. Det som sker under de kommande månaderna blir viktigt för att förstå effekterna av ett sådant koncept. Hittills finns det nämligen bara ekonomisk teori som kan backa upp detta.

Om centralbanker kan skapa förväntad inflation med hjälp av helikopterpengar har de plötsligt ett nytt verktyg i sin verktygslåda. Den stora frågan är – kan centralbankerna kontrollera denna inflationsbest efter att den väl vaknat?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.