Home > Historiens största konsensus

Historiens största konsensus

Med de flesta marknadsaktörer ut för slutet av året semester, fokus skiftar till vad kommer nästa år medföra? Säkert, 2020 förvånade alla.

Om i början av handelsåret någon skulle ha sagt till er att en pandemi kommer grepp världens största ekonomier och ändå börserna i utvecklade länder kommer att göra nya all-time disk, är chansen att du inte skulle ha trott ett sådant scenario. Och ändå hände det.

Vad sägs om 2021? Kan vi få en liknande överraskning?

Att döma av diagrammet nedan, är den överväldigande åsikten att aktier kommer att fortsätta stiga. Om korrelationer håller, bör den amerikanska dollarn minska.

Vilka är riskerna för ett sådant samförstånd?

Förändring i den amerikanska administrationen

Trumps administrering trodde aldrig att den inte kunde få en andra mandatperiod. Under sitt presidentskap gjorde Trump ingen hemlighet av att han föredrar en lägre USD. I själva verket kritiserade han uttryckligen Fed för sin åtstramning politik när alla andra centralbanker i den utvecklade världen var lättnader (t.ex. ECB, RBA). Han klagade ständigt på Twitter att dollarn är för stark, och Fed tillämpar fel politik.

Saker och ting förändrades plötsligt i mars 2020. Som pandemin sprids, reagerade aktiemarknaden, och Fed var tvungen att lätta ännu mer än under 2008 – 2009 Stor finansiell kris.

Nu när Trump förbereder sig för att lämna Vita huset nominerade Bidens övergångsteam Janet Yellen till ny chef för det amerikanska finansdepartementet. De som känner till de år då Yellen var i chef för Fed ihåg att hon var att gynna en ”stark USD” politik.

Kan detta vara risken 2021 som kan innebära problem för USD björnar? Kan lagren fortfarande stiga med en starkare dollar? Svaret är ja på båda frågorna.

En sak är säker – det skulle inte vara första gången (eller sista gången) när marknadens verklighet skiljer sig från konsensus. Bara den här gången, om de två skiljer sig åt, skulle så många marknadsaktörer bli otrevliga att marknadens reaktion kan överraska alla.

Starkare USD och högre aktier är inte en ny sak. Tänk bara på var Dow Jones var före Trumps val 2016 och hur USD har presterat sedan dess. Kort sagt steg börsindexet, medan dollarn stärktes över hela linjen fram till mars 2020.

Med sådana förekomster på plats, har kontrarierna en chans mot det största samförståndet i historien?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.