Home > Historiskt Brexit-avtal mellan Storbritannien och EU

Historiskt Brexit-avtal mellan Storbritannien och EU

Ett par timmar innan julafton utannonserade Storbritannien och EU att de nått ett handelsavtal för Brexit.

Avtalet innebär att skilsmässan mellan de två parterna är slutgiltig, vilket är en historisk händelse med svallvågseffekter på båda sidorna av kanalen. Detta markerar slutet av över fyra år av intensiva förhandlingar och drama.

Samtidigt har GBP drabbats av extrem volatilitet, och många investerare har valt att ta ett steg tillbaka för att vänta och se, i och med osäkerheten.

Vad innebär Brexit-avtalet för de två parterna och för de två valutorna – det brittiska pundet (GBP) och euron (EUR)?

Höjdpunkter från Brexit-avtalet

Det viktigaste är att de två parterna inte tvingas förhandla under WTO-villkor i januari. Genom att nå ett avtal har störningsmomenten reducerats signifikant.

Trots hur det ser ut har handelsavtalet nått relativt snabbt. Sådana här förhandlingar tar ofta mer tid, men i detta fall fanns det en deadline, vilket satte press på de två parterna. Då det blev uppenbart för flera månader sedan var de två parterna tvungna att nå ett avtal, och de behövde presenteras som att det var fördelaktigt för både London och Bryssel. Detta ser ut att ha uppnåtts med tanke på reaktionerna från båda parterna.

Detta avtal är fullt av intressanta och unika detaljer. Vi kommer inte täcka precis allt i avtalet då dokumentet är extremt långt. Det är dock värt att nämna att frihandelsområdet (FTA) oftast försöker eliminera handelsspänningar och tullar. Detta avtal innebär dock det rakt motsatta.

Trots att ett avtal har nåtts kommer jordbrukare, tillverkare och resenärer drabbas av de nya gränserna. Även tjänsteföretag kommer förlora tillgången till EU-marknaderna. Medan Storbritannien kompromissade angående fiskevatten innebär avtalet att brittiska varor kan säljas på EU:s singelmarknad utan tariffer. Brittiska studenterna kommer inte kunna delta i Erasmus-programmet längre.

Detta är givetvis bara ett par detaljer i avtalet. Oavsett hur man ser på det är det ett historiskt avtal som försvagar båda parter. Å ena sidan hotas Storbritanniens enhetlighet då Skottland har varit starkt emot Brexit. Å andra sidan har EU förlorat en av sina starkaste medlemmar – ett ekonomiskt kraftpaket och en historisk allierad och vän.

Tiden kommer avgöra vad detta kommer leda till. De som tror att Storbritannien kommer återvända till EU kan få rätt, men det kommer antagligen inte hända under denna generation.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.