Home > Historiskt ögonblick för Europa får marknaderna att stiga

Historiskt ögonblick för Europa får marknaderna att stiga

I ett pressmeddelande som tog alla med storm har Tyskland och Frankrike öppnat dörren till det många anser vara banbrytande för Europa. De två länderna har föreslagit en gemensam ekonomisk återhämtningsfond värd 500 miljarder Euro för att hjälpa länder som påverkats mest av coronavirus-krisen. Pengarna kommer från finansiella marknader i form av gemensam skuld som garanteras av den Europeiska kommissionen.

Gemensam europeisk skuld

EU skapades utifrån viljan att förhindra konflikt på kontinenten, genom att eliminera intern ekonomisk konkurrens. Vidare var tanken att hjälpa kontinenten att konkurrera med internationella jämlikar som USA, Kina och Ryssland. Gårdagens beslut visade på ett av de största ögonblicken av enighet och marknaderna flyttades i enlighet med detta massiva beslut.

Euron steg kraftigt och EURUSD hade en av sina bästa dagar på över en månad, och snart därefter följde EURJPY och många andra valutapar. Dessutom stängde många aktieindex på höga noteringar, och italienska uppslag gick ner.

Vidare verkade det som att detta beslut var en del av ett betydligt större avtal, och ett flertal institutioner verkar vara medvetna om att något stort finns på den nära horisonten.

Exempelvis såg vi direkt efter nyheterna att EU-kommissionen, ECB:s ordförande och den stora tyska koalitionen CDU uttryckte sitt stöd för detta beslut. Marknaderna förstod hur stort detta var, och Euron steg i enlighet med det. Detta sätter ett viktigt precedensfall och stöttas av redan existerande europeiska lagar, vilket lämnade Euro-tvivlare i chock.

Det finns fortfarande en del hinder på vägen. Planen måste ratificeras av nationella parlament i alla europeiska länder. Vissa är nu oroliga att de nordiska länderna kommat att motsätta sig beslutet.

Men när Tyskland, den europiska ekonomiska motorn stöttar beslutet är det stor chans att även andra regeringar kommer stegvis godkänna det.

Detaljerna i planen baseras på en infrastruktur som redan finns på plats. Pengarna kommer knappt vara en börda för individuella stater men kommer betyda mycket för de länder som behöver dem som mest.

Mer detaljer om denna fascinerande utveckling lär följa under de närmsta dagarna!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.