Home > H&M-aktiens uppgång till rekordnivåer befogad

H&M-aktiens uppgång till rekordnivåer befogad

Modejätten H&M:s kursuppgång på torsdagen är inte obefogad mot bakgrund av det starka kvartalsresultatet, men värderingen i absoluta tal är skyhög. Den stigande bruttomarginalen är den enskilda faktor som sticker ut mest. Försäljningen för september får mer blandat betyg.

Den bilden ger några analytiker.

”Det är ett jättebra resultat, efter en lång serie av rapporter som varit besvikelser i varierande grad. Det är inte bara en positiv avvikelse, utan också en stark vinståterhämtning”, säger Niklas Ekman, analytiker på Carnegie.

Även Credit Suisse analytiker är imponerade.

”Resultaten var klart högre än både vi och marknaden väntade”, skriver de i en analysuppdatering.

H&M redovisade på torsdagsmorgonen en bruttomarginal om 58,8 procent, mot enligt SME Direkt väntade 57,8 procent för det tredje kvartalet. Rörelseresultatet blev 5.755 miljoner kronor. Väntat var här 5.336 miljoner.

Det var dock inte bara resultatet som var positivt.

”De pratar om små tecken på förbättringar i marknaden och det såg vi också i septembersiffran, som möter tuffa jämförelsetal”, fortsätter Niklas Ekman.

H&M:s försäljning för perioden 1-24 september ökade med 8 procent i lokal valuta jämfört med samma period i fjol. Väntat var enligt SME Direkt en ökning om 7,6 procent för hela månaden.

Credit Suisses analytiker är inte riktigt lika imponerade.

”Den huvudsakliga negativa nyheten var försäljningen hittills i september /…/ och varningen om att månaden har en negativ kalendereffekt om 2 procent”, skriver de.

Även Nordea är lite skeptisk till inledningen av det nya kvartalet.

”H&M bekräftar att det är en långsam start på det första kvartalet”, skriver bankens analytiker i snabbkommentar på morgonen.

Carnegies Niklas Ekman lyfter också fram planerna för butikskoncepten COS och & Other Stories.

”H&M talar om en markant ökning av antalet butiker för båda koncepten. I COS fall handlar det om 35-40 nya butiker, det är 50 procent upp från dagsläget. Även att & Other Stories… öppnar 15-20 nya butiker är positivt, men kanske mindre förvånande”, säger han.

H&M-aktien lyfte på torsdagen närmare 7 procent till rekordnivåer kring 282 kronor, trots en stark kursutveckling under hösten.

”En uppgång är motiverad, men visst börjar värderingen bli utmanande i absoluta tal. I relativa termer sticker den dock inte ut”, noterar Niklas Ekman.

H&M (weekly chart)
H&M (weekly chart)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto