Home > Hög besparingsgrad, en annan källa av ekonomiskt stöd

Hög besparingsgrad, en annan källa av ekonomiskt stöd

Pandemin har förändrat hur konsumenter spenderar sin inkomst. Ekonomiska teorier säger att besparingsgraden ökar under tider av osäkerhet, då folk skjuter upp sin konsumtion.

Hög besparingsgrad har setts i hela världen och det är i USA som leder vägen. Med andra ord finns det mycket pengar på konsumenternas sparkonton som är redo att användas, om optimismen återvänder.

Det finns en anledning till optimism. USA vaccinerar över 2,5 miljoner människor om dagen, och ekonomin har på sistone vänt starkt, vilket vi senast såg i NFP-rapporten. Till följd av det har avkastningen ökat, vilket är normalt under ekonomisk återhämtning, och Fed har inte signalerat någon avsikt att förhindra detta. Jerome Powell på Fed antydde det motsatta när han antydde att Fed är bekväma med situationen. Till följd av det steg avkastningen ännu mer, vilket ledde till en stark reaktion från dollarn.

Kan det vara så att Fed tillåter högre avkastning som ett tecken på en ökad optimism för den ekonomiska återhämtningen? Om så är fallet kan detta leda till ökad konsumtion, då det finns kapital tillgängligt, vilket kan synas i den höga besparingsgraden. Som diagrammet ovan visar handlar detta inte bara om USA. Konsumenter i hela världen har agerat på ett liknande sätt.

Om optimismen återvänder kommer en ny våg av ekonomiskt stöd nå den globala ekonomin, denna gång i form av ökad konsumtion. Det är denna besparingsgrad som Fed och andra centralbanker försöker övertyga hushållen om att sänka, då det direkt påverkar den ekonomiska återhämtningen.

Hög besparingsgrad och investeringsgrad

Det nya normala efter pandemin har visat hur konsumtionsvanor kan förändras. Med mer tid framför datorer och på nätet skickades stora mängder av det finansiella stöd som delades ut i USA direkt till investeringar. Det var inte bara besparingsgraden som ökade utan även investeringsgraden.

Det bästa exemplet på detta kommer från en av de senaste ETF:erna. David Portnoy har blivit en legend plan privata traders då han ledde den armé av privata traders som köpte dippen på aktiemarknaden under mars/april 2020. Detta gav honom en världsomspännande berömdhet, och i början av denna månad lanserade han en ETF vid namn BUZZ.

Nästan 500 miljoner dollar tradeades under den första dagen, vilket får andra lanseringar att blekna i jämförelse, oavsett om det har handlat om JP Morgan eller Fidelity. Privata traders har mycket pengar på banken, och ju snabbare myndigheter och centralbanker kan övertyga befolkningen att spendera dessa besparingar i ekonomin desto bättre för återhämtningen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.