Home > Högre inflation är på väg – vad innebär det för investerare?

Högre inflation är på väg – vad innebär det för investerare?

2021 startade med att priset på råolja nådde nya höjder nästan varje vecka. Denna kraftigt stigande trend från de negativa territorier vi såg förra året i april är inget annat än imponerande.

Så aggressiv har trenden varit att finansiella marknader överraskades av det. Råoljan hade trots allt problem redan innan pandemin. Rörelsen från 100 dollar till 30 dollar på ett par år innan pandemin var så abrupt att den skapade en deflationär spiral i de flesta avancerade ekonomierna. Om man betänker faktumet att detta skedde direkt efter finanskrisen 2008-2009 förstärkte dessa deflationära förhållanden helt klart lågkonjunkturen.

Återigen är det priset på olja som leder vägen, men just nu sker det motsatta. Det stigande priset på råolja leder till högre inflation, även om de flesta centralbankerna ser detta som något temporärt. Det finns dock ingen som argumenterar för om huruvida inflationen kommer, men det är ingen som vet hur mycket den kommer stiga och hur länge den kommer vara.

Stort ekonomiskt stödpaket i USA bidrar till inflationsoro

Amerikanerna litar på Bidens administration i Washington. Trots allt vann demokraterna både senaten och representanthuset, vilket innebar att de kunde klubba igenom viktig lagstiftning snabbare.

Och det var precis vad de gjorde.

Bara ett par dagar efter att senaten utannonserade att stödpaketet var godkänt signerade Biden beslutet, och sparkonton i USA har redan fått 1 400 dollar i stöd. Denna process kallas ”helikopterpengar” av ekonomer, och oron är att det kan leda till oönskad inflation. En närmare titt på avkastningen i obligationer och aktier jämfört med inflationsgraden under det senaste århundradet visar varför kontroll av inflationen är så viktig för en centralbank som Fed.

Imorgon är första dagen under det nya året som marknadsdeltagare kommer få reda på Fed:s prognoser och ”dots plot”. Kan du gissa vad wild cardet under morgondagens presskonferens blir? Du gissade rätt – inflationen.

Fed har ännu inte berättat för marknaden vad de menar med genomsnittlig inflation, och det kan mycket väl bli så att de måste förklara vad måttlig inflation innebär för centralbanken. Finansiell media lär be om en siffra eller en gräns, för att det ska bli enklare att se om och när inflationen överstiger denna gräns som är satt av Fed.

Hittills vet vi bara att Fed har skiftat sitt mandat från 2% till ett snitt på 2% över en viss period. Hur lång denna period är, och hur mycket Fed är villiga att låta inflationen växa är frågor som vi fortfarande inte har fått svar på.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto