Home > Högre oljepris leder till bud på den kanadensiska dollarn

Högre oljepris leder till bud på den kanadensiska dollarn

Förra fredagen var den första fredagen av den nya handelsmånaden. Som vanligt var jobbrapporterna från USA och Kanada höjdpunkten av handelsdagen för valutahandeln.

Att köpa och sälja amerikansk och kanadensisk dollar när dessa rapporter släpps är svårt. Ett problem kommer från faktumet att rapporterna kommer samtidigt. Om exempelvis både den amerikanska och den kanadensiska rapporten är en besvikelse, vad blir då reaktionen för USDCAD-paret? Detta är något som förvirrar många traders, och av denna anledning väntar de ofta för rapporterna blir offentliga och tradear först efter det.

Det finns en till faktor som påverkar paret – och kanske den viktigaste. Priset på olja.

Oljan och hur den påverkar CAD-paren

Vi börjar med fredagens rapport. Den amerikanska ekonomin lade till 49 000 jobb under januari. Kanada förlorade dock 212 800 jobb. Diskrepansen mellan dessa två hade inte kunnat vara mer slående.

I och med det hade den normala reaktionen varit att den kanadensiska dollarn skulle försvagas mot den amerikanska dollarn. Trots allt lade USA till jobb, medan Kanada förlorade avsevärda mängder jobb. Ändå avslutade USDCAD lågt. Under måndagens öppning, och resten av den nya handelsveckan hittills, har paret till och med fortsatt sjunka.

Svaret? Priset på olja har en starkt uppåtgående trend. Priset steg nyligen till 60 dollar (exempelvis Brent) och stängde nära detta (exempelvis WTO råoljepriset).

Eftersom Kanada är en energiintensiv ekonomi med en stor del av ekonomin direkt sammankopplad med oljan och produkter som är relaterade till olja påverkar priset på olja landets BNP. Därmed påverkar oljepriset valutan som fluktuerar i direkt korrelation med priset på olja.

För den kanadensiska dollarn är oljepriset viktigare än arbetsmarknaden, Ivey PMI eller andra ekonomiska indikatorer. Eftersom det finns en eftersläpning mellan tiden då oljepriset rör sig och när detta kan synas i den ekonomiska tillväxten finns det förväntningar att arbetsmarknaden och den övergripande ekonomin kommer återhämta sig, om priserna på olja stabiliseras vid högre nivåer.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.