Home > Höjdpunkter från ECB:s första beslut i år

Höjdpunkter från ECB:s första beslut i år

Den europeiska centralbanken (ECB) har nu levererat sitt första penningpolitiska beslut för året. Centralbanken förändrade ingenting, vilket var enligt förväntningarna av alla investeringshus.

Som vanligt följdes räntebeslutet av ett par snabba rubriker om exakt vad ECB gjorde. De bekräftade storleken på PEPP-programmet till 1,85 biljoner euro och fortsätter att köpa för 20 miljarder/månad under sitt andra QE-program, APP, och lät samtliga räntor stå kvar. Därmed skiftade intresset till presskonferensen, där marknadsdeltagare hoppades få höra mer från Lagarde.

Aningen hökaktig ECB trots europeiska nedstängningar

Europa står inför utmaningar då regionen är den som har drabbats värst av COVID-19-pandemin, och vaccinationen går inte så fort som man hade hoppats på. Först under årets andra del, och mot slutet av det, hoppas Europa att de ska ha uppnått flockimmunitet. ECB påpekade därmed korrekt att risken finns att tillväxten inte går särskilt fort framåt.

När det kommer till inflationen bekräftade Lagarde att den är fortsatt väldigt låg, och att hon ser en utdragen svaghet i detta hänseende. Slutligen nämnde hon att ECB nära bevakar hur det går med växlingskursen.

ECB hade dock inte kunnat låta hökaktiga även om de hade försökt. Lagarde var tydlig med att centralbanken eventuellt inte kommer använda hela PEPP-summan (hökaktigt), att riskerna nedåt finns men inte är så starka (hökaktigt igen) och att Brexit-avtalet har lett till en förbättring vad gäller potentiell tillväxt (hökaktigt).

Med dessa utlåtanden i åtanke började traders hoppa på EURUSD-kursen och skickade den så högt som 1,2170 efter att tidigare i veckan ha legat runt 1,2050. Sanningen är den att EURUSD köptes och såldes med en budton hela dagen igår och hittade köpare vid varje dipp.

Precis som under föregående ECB-möte, det i december, levererade ECB blandade signaler och en ännu sämre kommunikationsstrategi. Lagarde saknar Draghis karisma, och det är lätt att läsa in villrådighet när hon får frågor från finansiell media.

Allt sammantaget väntar ECB på att se hur det går med vaccinationen innan de förbinder sig till något. Precis som andra centralbanker valde ECB att ”hoppa över januari” och köpa mer tid för att bekämpa pandemin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.