Home > Home Depot slår förväntningar – aktien stiger

Home Depot slår förväntningar – aktien stiger

Det är nu Home Depots tur att släppa sin intäktsrapport, och den slog förväntningarna för alla mätvärden. Deras intäkter steg till 33,54 miljarder dollar efter förväntningar på 31,81 miljarder dollar. Företagets justerade EPS nådde $3,18 jämfört med förväntningar på $3,05. Ännu viktigare är att den jämförbara försäljningen i USA steg till 24,6%. Förväntningar för detta mätvärde låg på lite över 19%, så resultatet här räckte för att få aktiepriset att stiga.

Home Depot är inte Tesla, eller ett av de andra IT-företagen som har upplevt starka prisökningar för sina aktier under pandemin. Detta är ett varuhus som specialiserar sig inom byggvaror, och världens största sådana. YTD för deras aktiepris ligger nu på 24,06%, vilket kanske inte låter imponerande, men den stadiga tillväxten under pandemin är helt klart imponerande.

En annan sak är att Home Depot nyligen deklarerade en kvartalsenlig aktieutdelning på $1,50/aktie, och har en avkastning på 2,21%. Denna utdelning kommer betalas ut till aktieägare den tredje december.

Finansiella höjdpunkter

På den ljusa sidan presterade butiksförsäljningen långt över prognos. Dessutom hoppade antalet transaktioner till 13%, och växte gjorde även genomsnittligt pris per försäljning, även om det endast växte med 10%.

Å andra sidan rapporterade Home Depot en sänkning av bruttomarginalen till 34,2% från 34,5%, samtidigt som rörelsemarginalen låg kvar på 14,5%.

Makroperspektivet

Byggindustrin är av stor vikt för ekonomin. Den tillåter svallvågseffekter över hela ekonomin och påverkar andra sektorer, som exempelvis fastigheter, inredning, möbelbutiker och så vidare. Under lågkonjunkturer genomför centralbanker lättnader för att konsumenter (och företag) ska få tillgång till billig kredit.

Billig kredit innebär billigare lån. Till följd av det kan hushåll omfinansiera sina gamla bolån eller ta ett nytt under fördelaktiga förhållanden. Bieffekterna av detta kan ses på exempelvis Home Depot, då de både har fått fler kunder och sett hur kunder spenderar mer per köp. Detta är ett starkt tecken på att ekonomin återhämtar sig, eller åtminstone att den är på rätt spår.

Bygglov är en ledande indikator för en återhämtning. Denna indikator visar en vändning i affärscykeln och är direkt sammankopplad med bostadsbranschen. När företag som Home Depot rapporterar intäkter under ett kvartal som har dominerats av en ekonomisk lågkonjunktur tittar övriga marknadsdeltagare på för att se hur det kommer påverka den övergripande ekonomin.

Hittills ser det bra ut.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto