Home > Hopp för beslut om Grekland under oktober

Hopp för beslut om Grekland under oktober

Beslut om nästa utbetalning av nödlån till Grekland kan fortfarande fattas under oktober månad. Det sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på väg in på måndagen till eurogruppen och guvernörsstyrelsen för räddningsfonden ESM.

”Mitt hopp dör aldrig”, sade han.

”Inget stort beslut kommer att fattas om Grekland idag. Vi kommer att få en briefing från trojkan”, fortsatte han.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade att Tyskland inte har bett Spanien att vänta med en nödlåneansökan utan att Spanien inte anser sig behöva ett nödlån för statskassan. Spanien gör allt som behövs för budgetkonsolidering och strukturreformer, sade han.

Beträffande förbundskansler Angela Merkels besök i Aten sade han att hon inte kan ersätta trojkan och att Tyskland har omfattande bilaterala kontakter med Grekland och andra länder. Men det är trojkan som ska komma överens med Grekland om anpassningsprogrammet. Först då kan nästa delutbetalning av nödlånet göras.

Beträffande ESM sade Wolfgang Schäuble att starten av räddningsfonden är ett steg mot en stabilisering av krisen.

”Den visar att vi är att räkna med”, sade han.

Luxemburgs finansminister Luc Frieden sade att euroländerna kan ge Grekland mer tid och mer pengar – om det inte kräver mycket mer pengar – i fortsatt stöd till Grekland, men att Grekland måste uppfylla sina åtaganden.

I Spanien går reformerna i rätt riktning, men han ville inte säga om landet har uppfyllt villkoren för att få ett nödlån.

”Vi hanterar med ansökan om den kommer. Vi måste titta på detaljerna för att göra bedömningen om villkoren är uppfyllda. Idag ska vi lyssna noga på den spanska ministern (Luis de Guindos)”, sade Luc Frieden.

Ekonomikommissionär Olli Rehn sade att han nu är mindre pessimistisk om utsikterna för krisen än i våras på grund av ECB:s löfte om villkorade obligationsköp, av bildandet av räddningsfonden ESM och av reformerna i Spanien och Italien.

”För två och ett halvt år sedan hade vi inga krisinstrument alls. Vi har kommit en lång väg”, sade han.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto