Home > Hopp och förtvivlan: Ta kontroll över dina känslor innan du handlar!

Hopp och förtvivlan: Ta kontroll över dina känslor innan du handlar!

De som har handlat en del känner kanske igen sig i att det ibland kan kännas som att man sitter på en emotionell berg- och dalbana utan slut. Nu ska vi prata om lite olika sätt du kan hoppa av denna berg- och dalbana på.

Ett första steg i att ta kontroll över dina känslor när du handlar är att fråga dig själv varför du egentligen handlar. Jämfört med till exempel en vanlig anställning är aktiehandel fortfarande en av få områden där man själv kan skapa sig egna regler och kan välja helt fritt hur och vad man vill göra. Det finns inga regler. Det blir lite av en ”vilda västern” känsla över det hela som drar till sig folk som söker lycka och spänning då folk vardag inte längre erbjuder samma upphetsning. Är du en av dem?

Det är stor skillnad mellan att handla för att vinna eller för spännings skull. Det ena är metodiskt, målinriktat och systematiskt och kan nästan kännas lite ”tråkigt” medan det andra är fyllt med diverse bra och dåliga moment. Handla för att vinna och spara dina känslor till annat! Om du inte gör det kommer marknaden att hitta just din svaga punkt och utnyttja den maximalt tills du inte klarar mer, därav ordspråket:

Om du inte känner dig själv är marknaden en hemsk plats att ta reda det på.

Om du handlar för emotionell tillfredsställelse kommer du nästan garanterat att förlora då det som känns rätt på marknaden ofta är fel sak att göra och du kan bli beroende på kuppen! Psykologiskt är också denna typ av slumpmässig positiv och negativ belöningsmix som trading ger upphov till extremt beroendeframkallande, till och med mer beroendeframkallande än sådana saker som bara framkallar positiv belöning.

Så gott som alla känslor man känner på börsen bottnar i orealistiska förväntningar. Du lyckades göra en riktigt stor vinst och fick en euforisk känsla som satte dig ur balans. Du hade sedan inte koll på risken, hade ingen plan och förlorade därför mer än du trodde du skulle göra. Du kanske inte trodde du skulle förlora alls. Om du hade gjort hemläxan skulle du veta ungefär vad ditt system kan prestera.

Om du vet hur mycket du statistiskt kommer att förlora eller att vinna överlag blir inte en enskild affär särskilt viktig längre. Vetskapen om detta kommer att få dig att känna dig mycket lugnare. Släpp taget om att känna dig orolig över utfall du inte har någon kontroll över. Det som sker det sker.

Man kan ta detta ett steg längre. Istället för att reagera på olika händelser kan du i förväg visualisera och öva på hur det skulle kännas. Genom att alltid öva in hur du skulle reagera på och hur du ska handskas med det värsta tänkbara scenariot blir du emotionellt förberedd i förväg och händelserna kommer inte komma som en chock för dig. Positiva scenarion behöver du inte tänka på alls för när de sker finns det inte mer för dig att göra: Då behöver du bara följa med strömmen!

Genom att gå in med förväntningarna om att varje enskild trade skall bli en förlust kan du bara bli positivt överraskad. Det kommer inte spela någon roll om du förlorar kortsiktigt; du vinner ändå kriget i slutändan om du har gjort ditt system tillförlitligt. Du kommer inte längre känna dig kränkt när du har fel eller känna en stor vilja av att ha rätt om du bedömer dina resultat över ett längre perspektiv.

Du ska å andra sidan inte gå och jämra dig över det förgångna. Det är viktigt att släppa taget om tidigare händelser. Det som har skett det har skett. Om du hela tiden tänker för dig själv ”Hur dum var inte jag som missade den och den uppgången” kommer du aldrig komma någonvart. Du kommer att få svårare och svårare att komma till skott och kommer möta kinesiska muren varje gång du ska ta ett beslut. Om du inte kan skaka av dig sådana negativa känslor kommer du långsamt bli satt ur spel tills du inte vågar handla alls.

Tyvärr så är det svårt att ha kakan och äta den på samma gång. Det går inte att känna bara de bra sidorna utan då kommer du dras med och känna av de dåliga också.

Därför är det bra att stänga ner dina känslor till viss del genom metoderna ovan när du handlar, men det är en dum idé att stänga ner dem helt. Känslor är våra känselspröt: En person utan känsel som lämnar handen på en het spis kommer få handen bortbränd efter ett tag utan att lägga märke till det. Det kan därför vara en bra idé att investera dina känslor i någonting runt trading: Fokus på långsiktiga mål eller att verkställa systemsignaler så bra som möjligt är bra tips.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto