Home > Hoppet om ett vaccin mot coronaviruset får Dow att sticka med +3,9%

Hoppet om ett vaccin mot coronaviruset får Dow att sticka med +3,9%

Aktiemarknaderna över hela världen steg på måndagen. Amerikanska terminer visade på en stark öppning efter att Moderna, ett av de största företagen som är investerade i att ta fram ett vaccin mot coronaviruset, meddelade lovande resultat i första testfasen.

Enligt Modernas VD hade resultaten ”inte kunnat vara bättre”. Aktierna behövde inte höra mer än så och steg vid börsöppningen, och Dow avslutade dagen 900 punkter högre – och Moderna själva har stigit med +290% de senaste två månaderna.

Att trotsa en ekonomisk lågkonjunktur

Globala aktiemarknader har trotsat den oro som funnits kring en ekonomisk lågkonjunktur då investerarnas fokus på medellånga och långa terminer. Trots detta har den ekonomiska skadan från pandemin varit den största vi sett sedan andra världskriget.

Enligt en studie av McKinsey har de tidiga siffrorna om arbetslösheten framförallt drabbat kvinnor i USA, då kvinnor står för 59% av de jobb som gått förlorade. Industrier som turism, hotell, detaljhandel, utbildning och hälsa drabbades hårdast, medan information, partihandel och transport och lager var ett par av de minst drabbade.

När de fick frågan hur lång tid det skulle ta för ett företag att komma tillbaka till normala nivåer svarade de flesta enligt en studie av PricewaterhouseCoopers att det skulle ta mellan 1-6 månader.

Återigen återspeglar denna studie mänsklig optimism när man möts av svåra ekonomiska situationer. Till skillnad från företag som behöver mer tid att komma tillbaka såg vi denna optimism omedelbart på finansiella marknader.

Med nyheterna om att ett vaccin kan komma redan mot slutet av året, eller kanske i början av nästa, har investerare börjat satsa mer på riskfyllda tillgångar och därmed glömt allt som har att göra med ekonomisk lågkonjunktur. En intressant sak är att inte alla investerare är institutionella sådana – även detaljhandelkonton steg.

Robinhood, den amerikanska plattformen som låter investerare köpa delar av aktier på den amerikanska aktiemarknaden, meddelade att de såg en stigning på 300% vad gäller aktivitet på börsen under första kvartalet 2020, jämfört med fjärde kvartalet 2019. Dessutom använde deras kunder mer pengar på plattformen för att köpa värdepapper med en ökning på 1 600% jämfört med fjärde kvartalet 2019. Med tanke på vändningen på aktiemarknaden ser det ut som att andra kvartalet 2020 kommer slå ännu fler rekord.

Om något ser vi en optimism på aktiemarknaden som återspeglar en känsla av att mänskligheten kommer lösa denna pandemi och sen gå vidare, förr snarare än senare. FOMO (Fear of Missing Out) får aktierna att se ut som Veblen-varor.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto