Home > Hotet om permanent ekonomisk skada växer i USA

Hotet om permanent ekonomisk skada växer i USA

Även om vi befinner oss i aldrig tidigare skådade tider kommer vi antagligen först om ett par år på riktigt förstå vilka som vunnit och förlorat på grund av denna kris, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv. En sak som dock med säkerhet kan sägas är att saker och ting har förändrats.

Under de senaste två årtiondena (och även längre tillbaka) har den amerikanska arbetslösheten och antalet företag som går i konkurs följt varandra i ett korrelerande mönster. En tumregel säger att när arbetslösheten ökar kommer antalet företag som ansöker om konkurs även det öka. Det har varit likadant den här gången, vilket får det att framstå som att vi har ett fruktansvärt ekonomiskt scenario framför oss.

Med andra ord verkar det som att risken att den ekonomiska skada som skett på grund av pandemin är permanent är stor om denna korrelation mellan ökad arbetslöshet och ökat antal konkurser fortsätter att stämma. Det som kan se ut som en ”temporär” nedstängning kan snabbt bli en ekonomisk mardröm.

Det pågående estimatet av verklig GDP-tillväxt baserat på data från nuvarande kvartal visar på otroliga -42,8%. Detta återspeglar de matematiska resultaten från denna modell. På ren svenska: detta visar endast tillgänglig data, inte prognosen för framtida påverkan av COVID-19.

På något sätt tvingas samhället klara av att hantera en nedgång på 50% av GDP. Den amerikanska centralbanken har gjort allt de har kunnat och är villiga att göra mer, men det är eventuellt inte tillräckligt.

Under helgen meddelade ordförande Jerome Powell på amerikanska centralbanken att de är redo att köpa individuella aktier. De började trots allt köpa ETF:er förra veckan, så detta är ett steg till. Och efter att Bank of Englands chefsekonom föreslog att de är redo att överväga negativ ränta är det sannolikt att även den amerikanska centralbanken kommer göra det, om detta värsta tänkbara scenario blir verklighet.

Allt sammantaget är det utan tvekan den amerikanska centralbanken som känner till den faktiska påverkan som denna hälsokris kan ha på ekonomin. Powell har meddelat att det kommer ta ett tag för ekonomin att repa sig, men att den förr eller senare kommer göra det. Hur lång tid det tar är för tidigt att säga.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto