Home > Hur den australiska ekonomin fungerar

Hur den australiska ekonomin fungerar

Den australiska dollarn (AUD) är en fritt flytande valuta och Asien-Stillahavsregionens flaggskepp.

De australiska paren på FX-marknaden är väldigt populära bland investerare. Olika korrelationer gäller för olika AUD-par och andra marknader. Av denna anledning kan det hjälpa att ha en bra förståelse för den australiska ekonomin när man ska förklara dessa korrelationer.

I denna artikel får du en grundläggande översikt för vad som händer på andra sidan jordklotet.

En snabbtitt på den australiska ekonomin

Australien är ett land som är rikt på mineraler. Till följd av det spelar gruvindustrin en viktig roll för landets ekonomi, samt för dess sysselsättning och BNP. För att jämföra med andra sektorer står gruvsektorn för 10% av australisk output, medan byggsektorn endast står för 8%. Ingen annan utvecklad ekonomi förlitar sig så mycket på gruvsektorn som Australien gör.

På grund av det är den australiska dollarn (AUD) extra känslig för förändrade råvarupriser. Framförallt guld står bakom vilda rörelser på AUD-paren.

Om vi exempelvis tittar på 2020 har priset på guld som har betecknats i USD (XAUUSD) stigit till rekordhöga nivåer. Samtidigt har AUDUSD stigit från 0,55 till 0,73. Den starkare valutan påverkade dock inte den australiska ekonomin så mycket i och med att det ökade guldpriset kompenserade för valutans styrka.

En annan aspekt att betänka om Australien har att göra med dess handelspartners. Kina och Japan står för hela 46% av japansk export. Framförallt Kina ses som den huvudsakliga drivkraften för den långa ekonomiska expansion som ägde rum i Australien innan pandemin. Australien tjänade helt enkelt på Kinas tillväxt.

Även under 2020 förväntas den kinesiska ekonomin växa, enligt prognoser från OECD. Därför lär även den australiska ekonomin prestera bättre än många andra ekonomier.

Nästan två tredjedelar av den australiska exporten är i form av råmaterial. Den sista tredjedelen har att göra med tjänster, jordbruk och tillverkning.

Med andra ord ser den australiska ekonomin inte ut som många andra ekonomier. Det som påverkar värdet på AUD kommer inte enbart från penningpolitik utan även från andra områden.

Handel spelar en viktig roll för AUD på samma sätt som det gör för regionens övergripande ekonomiska hälsa.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.