Home > Hur det ser ut på lång sikt: den amerikanska aktiemarknaden

Hur det ser ut på lång sikt: den amerikanska aktiemarknaden

Coronavirus-pandemin skapade den största dippen någonsin (30%) på den amerikanska aktiemarknaden. Många blev skräckslagna och bad om att marknaden skulle stängas ned – precis som hur stora delar av ekonomin stängts ned världen över.

Vid kriser är det en god idé att titta på tidigare kriser och hur aktiemarknaden reagerade. Om vi tittar på diagrammet ovan är Coronavirus-nedgången endast ett farthinder om vi ser på det långsiktigt.

En stigande marknad under ett årtionde fullt av kriser

Efter Lehmans kollaps 2009 förändrades hela finansindustrin. Nya regleringar från USA var menade att erbjuda mer säkerhet till investerare.

Trots att ständigt behöva handskas med kriser av något slag genom historien har den amerikanska aktiemarknaden alltid lyckats visa sin förmåga att hela tiden växa. EU-krisen år 2012 räckte inte för att förändra denna långsiktiga trend. Inte heller lyckades krisen på tillväxtmarknader hindra den, eller handelskriget mellan USA och Kina som har täckt rubriken under majoriteten av Trumps tid som president.

Trots denna till synes enastående uthållighet som den amerikanska aktiemarknaden har visat upp har de kriser vi tidigare upplevt aldrig varit en global pandemi. Ekonomierna har alltid fortsatt fungerat, och livet stördes inte på samma sätt som under denna pandemi. Coronavirus-krisen kan därför har större konsekvenser på marknaden om vi ser in i framtiden.

Vändningen från lägstanoteringen överraskade många investerare. De som var rädda för att köpa när priserna föll likt ned i en avgrund känner nu att de har missat en chans. FOMO, Fear of Missing Out, driver marknaden högre, men det finns mer att säga om detta.

Aktiemarknadens index förändras över tid. Det som är mest intressant just nu är att S&P500 är mer koncentrerat än på en hel generation.

AT&T dominerade 60-talet, IBM stora delar av 70-och 80-talet och Exxon dominerade under 2008 års finanskris. En närmare titt på dagens beståndsdelar visar att Apple och Microsoft har dominerat indexet under det senaste årtiondet.

Coronavirus-krisen har tvingat världen att använda sig ännu mer av molnet, prenumerationsbaserad underhållning och videokommunikation, vilket innefattar de två företag (och många fler i samma bransch). Med andra ord kanske den överraskande uthållighet som aktiemarknaden har visat samtidigt som denna stora ekonomiska kris pågår inte är så överraskande. Om dessa företag presterade bra innan hälsokrisen har de nu en position att fortsätta ta marknadsandelar.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto