Home > Hur du kan överleva den kommande marknadskraschen

Hur du kan överleva den kommande marknadskraschen

En sak är säker – en marknadskrasch eller stor korrigering är på väg! Jag kan inte säga när eller hur stor den blir, men jag har ett par idéer vad du kan göra för att överleva den. 

Den rådande USA-ledda stigande marknaden för aktier började redan 2009 (för tolv år sedan) och punkterades bara tillfälligt av coronakris-korrigeringen i mars 2020. En stor krasch kommer, men jag kan inte säga när eller hur stor den kommer att bli. Jag kan dock föreslå några sätt att förbereda sig.

Vad är en marknadskrasch?

Investopedia definierar en marknadskrasch som "en plötslig och betydande nedgång i värdet på en marknad." Även om det inte finns någon numerisk definition av en krasch föreslår Wikipedia att termen "vanligtvis gäller nedgångar med över 10% i ett börsindex under flera dagar". Om priserna sjunker långsammare under en längre tid är det en "björnmarknad" snarare än en krasch.

Hur kan man förbereda sig på en marknadskrasch just nu?

Det finns minst fem saker du kan göra som marknadsaktör: köpa, sälja, hålla, blanka eller sitta på sidlinjen. Var och en av dessa kan ha en roll att spela för att överleva nästa marknadskrasch.

  • Köp: Det är bara modiga investerare som köper när en krasch är på väg, men du förlorar inga pengar om marknaden stiger med ytterligare 20% innan den kraschar med 25%. Dämpa din nedåtrisk med en skyddande stopporder.

  • Sälj: Jag har redan lämnat aktieinvesteringarna på mitt pensionskonto, så min potentiella förlust är bara kostnaden att inte dra nytta av någon prisökning innan hösten.

  • Håll: Du kan helt enkelt behålla dina befintliga investeringar för att samla in eventuella utdelningsintäkter oavsett marknadernas rörelser upp och ner.

  • Blanka: Jag har redan föreslagit att blanka amerikanska index som ett sätt att dra stor nytta av en kommande krasch, men denna teknik är definitivt inte för amatörinvesterare.

  • Sitt på sidlinjen: Om du inte för närvarande är investerad kan du stanna vid sidan av men ändå öppna ett demokonto hos en mäklare för att få värdefull erfarenhet tills tiden är inne att investera.

En prisprognos för marknaderna 

Jag vill inte skrämma dig men Dow Jones Industrial Index tappade 90% av sitt värde under de tre åren efter Wall Street-kraschen 1929, DJIA föll med nästan 23% på en dag under Black Monday-kraschen 1987, och aktiemarknaden förlorade mer än 50% av sitt värde 2008. Och då har vi inte ens nämnt IT-bubblan.

Var kan man agera inför en marknadskrasch idag?

För att köpa aktier eller aktieindex, eller för att blanka dem, behöver du en mäklare. För att träna på ett demokonto eller för att finansiera ett konto som är redo att hitta fynd efter kraschen behöver du en mäklare. Det här är de bästa mäklarna vi känner till:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto