Home > Hur ECB underlevererade i december

Hur ECB underlevererade i december

I torsdags levererade den europeiska centralbanken (ECB) sitt efterlängtade penningpolitiska utlåtande. De hade redan antytt att de skulle genomföra vidare lättnader, och det gjorde de. 

Men sättet de gjorde det på och hur de valde att kommunicera sina beslut var förvirrande och skickade fel signaler till marknaderna. Trots att ECB kritiserade den höga växlingskursen på euro-paren fortsatte EURUSD att hitta köpare.

Vad utannonserade ECB i december?

Den första besvikelsen hade att göra med förlängningen av ECB:s PEPP-program. Medan de utökade det tills i mars 2022 med 500 miljarder EUR förväntade sig marknaden att förlängningen skulle hålla till juni 2022. Även det sätt som Christine Lagarde, ordförande på ECB, förklarade varför de valde mars lät mer hökaktigt än duvaktigt.

Hon argumenterade för att ECB inte har anledning att tro att ekonomin skulle fortsätta påverkas negativt mot slutet av 2021. Istället för att leverera ett duvaktigt budskap, vilket man hade kunnat förvänta sig med tanke på lättnaderna, valde ECB att leverera det rakt motsatta.

ECB utannonserade även förbättrade villkor för sitt TLTRO-program. Detta är lån som erbjuds till kommersiella banker under extremt attraktiva villkor (dvs. till negativ ränta). Medan ECB inte lättade villkoren valde de att göra det svårare för banker att få tillgång till dem. Med andra ord är det troligtvis så att de nya TLTRO:erna inte kommer bli framgångsrika då bara ett fåtal banker kommer kunna möta de krav som behövs för att få tillgång till dem – ännu en hökaktig signal för euron.

Euron fortsatte därför att stiga och EURUSD, EURJPY och andra euro-par slog nya rekord. Medan Lagarde försökte tala ned euron genom att säga att ECB bevakar växlingskursen noga finns det inget centralbanken kan göra om de inte gör det via sin politik.

Med andra ord lyckades ECB leverera det rakt motsatta till vad de ville leverera. Istället för att leverera lättnader med ett duvaktigt budskap levererade de lättnader med ett hökaktigt budskap.

Detta gör det ännu svårare att lösa den höga EURUSD-kursen då en enorm press har satts på inflationen och inflationsförväntningarna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.