Home > Hur en dödlighetsgrad på 1% stänger ned en hel ekonomi

Hur en dödlighetsgrad på 1% stänger ned en hel ekonomi

Vaccin har börjat rullas ut över hela världen då de första leveranserna redan har kommit fram eller är på väg. Storbritannien inledde sin vaccinationskampanj redan förra veckan, och USA började igår. De första leveranserna har även anlänt till Kanada och sakta men säkert kommer produktionen möta efterfrågan.

Detta är kanske ett lämpligt ögonblick att diskutera varför världen stängdes ned av en sjukdom med en dödlighetsgrad på endast 1%. Det är en god idé för folk att förstå varför regeringar och hälsoorganisationer gick så långt att de stängde ned hela ekonomier (i vissa fall, som i Euro-området och Storbritannien har det till och med skett två gånger).

Hur en dödlighetsgrad på 1% kan förstöra ett samhälle

Allt börjar med en relativt enkel poäng som många helt missar – lagen om stora nummer. I princip handlar det om att resultat närmar sig det förväntade värdet ju mer test som görs. Om vi tar USA som exempel så har de en befolkning på cirka 328 miljoner. En dödlighetsgrad hade då inneburit att 3,28 miljoner människor dör.

Bara detta skapar kaos i ekonomin. Om inte det hade räckt bör man även lägga till alla de som dör av allt från bilkrascher till sjukdomar. Den faktiska siffran över antalet dödsfall under året blir därför mycket större.

Vad kan man säga om de som överlever smittan? Det har visat sig att för varje person som dör behöver 19 mer sjukvård. 18 av dessa lider av permanenta hjärtskador. Listan fortsätter med förlorad kognitiv funktion (cirka 6 miljoner människor), muskelsvaghet (cirka 6,5 miljoner), lungskador och stroke (cirka 33 miljoner människor).

Plötsligt får man ett annat perspektiv på det. Allt handlar inte om att ekonomin förstörs av nedstängningar – istället handlar det om att rädda ekonomin.

Europa utannonserade nyligen komplett nedstängning i Tyskland och Nederländerna. Spanien genomför hårdare restriktioner under julen, och Italien planerar att göra detsamma samtidigt som Storbritannien åter stänger ned ekonomin, som de gjorde tidigare under pandemin.

Det finns trots allt inte några andra alternativ. Inget land kan godkänna de siffror som kommer från ”en dödlighetsgrad på bara 1%”.

Inte ens utvecklade sådana.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.