Home > Hur går det för dollarn under 2021?

Hur går det för dollarn under 2021?

Handelsåret är inte över än, men marknadsdeltagare håller redan på med reflation. Ett tema som alla håller med om är att USD blir svagare nästa år. Innan vi tittar på prognoserna är det värt att börja med helhetsbilden. När man tradear, spekulerar och investerare är helhetsbilden alltid viktig.

Vad är dollarns prognos?

Vi kan ta ett exempel på det. Om vi antar att jag är en valutahandlare och du frågar mig om min åsikt om vart EURUSD-kursen är på väg. Om jag tror på en nedåtgående trend, det vill säga att EURUSD kommer gå mot paritet (det vill säga 1) med USD är det inte bara riktningen som är viktig, utan även tidsramen. När kommer kursen nå denna nivå? Om detta först sker om ett par årtionden är det inte så intressant för mig.

Samma sak gäller för USD. Medan alla nu är på reflationståget ska vi inte glömma var USD låg i början av coronavirus-krisen när det kommer till dess status som reservvaluta. Inget har förändrats sedan dess, och vi kan se att dollarns position inte har utmanats – euron kommer på andra plats, men efterfrågan på USD är nästa tre gånger så stor.

Konsensus på marknaden

Det är del av investeringshus uppdrag att publicera en prognos om den kommande perioder. Vissa gör detta varje kvartal under handelsåret. Mot slutet av året är det vanligt att publicera en tolv månaders-prognos.

Nordea är ett av de största investeringshusen i Europa, och de släppte nyligen en sådan rapport. Denna rapport täcker de flesta valutaparen på FX-marknaden, hela vägen mot slutet av 2022.

När du tolkar en sådan här tabell är det viktigt att betänka tiden. Ju närmare aktuellt datum desto säkrare blir prognosen.

För EURUSD anser Nordea att den kommer ta ett par steg tillbaka under de kommande tre månaderna, och sedan under mitten av 2021 kommer paret nå 1,23. Sedan kommer paret nå hela vägen mot 1,26 mot slutet av 2021 och 1,30 mot slutet av 2022.

Vi stannar här då reflationstemat (det vill säga lägre USD) har bevisats. Detta är konsensus på marknaden, och genom att titta på andra USD-par kommer du märka att USD minskar mot samtliga valutor i ett sådant scenario.

Trading är dock inte riktigt så enkelt. Om det vore det hade alla kunnat göra det.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.